Spanje gaat in drie dagen van ongewoon koud naar zinderende hitte

door admin
Spanje gaat in drie dagen van ongewoon koud naar zinderende hitte

Het laatste weekend van de lente was, met maximumtemperaturen die tussen 7 en 11 graden Celsius onder normaal lagen, koud in Spanje. Ook viel er in een groot deel van het land regen. De zomer begon op 21 juni dan ook koel en met buien. Volgens de Spaanse nationale meteorologische weerdienst AEMET wordt het weer vanaf donderdag beter.

Verschillen waren en blijven groot

Woordvoerder van AEMET, Ruben del Campo, benadrukte dat het afgelopen weekend zeer koud voor de tijd van het jaar was. De hoogste temperatuur, 34 ºC  werd zaterdag in de provinciale hoofdstad Gerona bereikt. Daarentegen was het zondag in Madrid bijvoorbeeld slechts maximaal 19 ºC.

In een groot deel van het midden en westen van het land kwam het kwik zondag tussen 7 en 11 ºC lager uit dan normaal. Weliswaar met minder stormachtige buien dan in de voorgaande dagen, behalve in de Pyreneeën en rond het Iberische Randgebergte waar er wel sprake was van buien, hoewel iets minder heftig dan daarvoor.

Astronomische zomer

De astronomische zomer is maandagochtend om 05.34 uur koel begonnen met temperaturen die, althans in de noordelijke helft, meer horen bij eind april dan bij midden juni. De koele temperaturen zullen als gevolg van koele westen- en noordenwind tot woensdag aanhouden. De regens – in de noorden van het land-  zijn te wijten aan depressies in de hoge niveaus van de atmosfeer. Vanaf donderdag nemen de buien weer af.

Eerste helft van de week

Dinsdag zal het weer in het noorden nog instabiel zijn, met regen- en onweersbuien. In het Cantabrisch gebergte kunnen de buien hardnekkig zijn en zich uitbreiden tot andere delen van Noord- en Centraal Spanje. Het kan er onstuimig aan toe gaan. In de zuidelijke helft van het land en op de Balearen wordt ’s middags bewolking verwacht.

De temperaturen zullen vanaf dinsdag in het westen van Spanje stijgen, in het noordwesten blijft het echter koel met maxima onder 20 ºC. Rondom de Guadalquivir en in het Middellandse Zeegebied kan de temperatuur oplopen tot 30 º C. In Malaga, ten zuiden van Alicante en in Murcia kan het zelfs 32 º C worden.

Woensdag zal het weer vooral in Aragon, Catalonië en Valencia instabiel zijn, met plaatselijk zware onweersbuien, vooral vanaf de middag. Ook in midden Spanje, in delen van het zuidoosten en op de Balearen is er kans op instabiel weer. Door de overvloedige bewolking daalt de temperatuur  in de oostelijke helft en op de Balearen. 

In de westelijke helft verwacht de weerdienst stijgende temperaturen die woensdag de 32 º C zullen overschrijden, vanaf donderdag zal de atmosfeer de neiging hebben zich te stabiliseren en zal hogedruk de overhand krijgen. Het zal er onbewolkt zijn.

Vanaf donderdag warm in het zuiden

De hitte zal vanaf donderdag in de zuidelijke helft van Spanje voelbaar zijn, vooral rondom de rivier Guadalquivir, waar het warmer dan 35 º C zal worden. De weinige neerslag die verwacht wordt, zal in het uiterste noorden vallen.

Voor vrijdag zijn de voorspellingen dat het onbewolkt en nog warmer wordt, dat zal zaterdag in een groot deel van het land waarschijnlijk aanhouden. Zondag blijft het weer stabiel, hoewel er dan in het uiterste noorden kans is op onweer. 

Canarische eilanden

Tenslotte worden deze week op de Canarische Eilanden passaatwinden verwacht, die soms met sterke tussenpozen zullen opsteken. De bewolking zal vooral in het noorden van de meest bergachtige eilanden toenemen, de temperaturen zijn stabiel.

Dit vind je misschien ook leuk