In welke badplaats Spanje is viering noche de San Juan wel mogelijk?

door admin
In welke badplaats Spanje is viering noche de San Juan wel mogelijk?

De noche de San Juan is de jaarlijkse midzomernachtviering en betreft de vooravond van de día de San Juan op 24 juni. Geheel volgens traditie trekken Spanjaarden massaal naar de kust om de avond en nacht feestend door te brengen. Maar hoe werkt dit in coronatijden waar knuffelen en feestvieren al ruim anderhalf jaar uit het straatbeeld zijn verdwenen?

Het antwoord op deze vraag is: bijna niet. Veel gemeentebesturen in Spanje laten weten stranden te sluiten om groepsvorming en botellones – en daarmee besmettingen – te voorkomen, vooral onder Spanjaarden tussen de 20 en 29 jaar die nog niet allemaal zijn gevaccineerd. Er zijn echter badplaatsen in Spanje die wel toegankelijk zijn om de noche de San Juan te vieren, zij het met restricties.

Valencia sluit stranden en zet extra politie in

De gemeente van Castellón sluit de stranden van 20.00 uur op 23 juni tot 06.00 uur de volgende ochtend. De gemeentes Alicante en El Campello kondigden aan hetzelfde te doen. Stranden in deze gemeentes zijn gesloten vanaf woensdag 21.00 uur. De toegang tot de stranden van Benidorm is verboden vanaf 21.30 uur. Ook de op de stranden van Torrevieja worden bezoekers geweerd.  

Valencia zal 3.000 extra politiemensen inzetten om ervoor te zorgen dat er geen groepsvorming ontstaat. Ook de gemeentepolitie heeft aangekondigd vier keer zoveel personeel in te zetten. Voor Covid-19 kwamen gemiddeld zo’n 100.000 mensen naar de stranden van Valencia om samen de noche de San Juan te vieren.

Wisselende maatregelen in Andalusië

Ook Málaga liet vorige week weten alle stranden te sluiten. Vanaf woensdagavond om 22.00 uur zal de toegang tot de stranden worden geweigerd tot de volgende ochtend om 8.00 uur. In Almería worden stranden niet gesloten maar barbecues en vreugdevuren zijn niet toegestaan. Er worden extra beveiliging en schoonmaakdiensten ingezet en aan de burgers is gevraagd zich te houden aan de gezondheidsmaatregelen.

Ibiza en Mallorca sluiten ook stranden ter voorkoming mensenmassa’s

De Spaanse nieuwssite Voz Populí schreef maandag dat ook Ibiza en de gemeente van Palma de Mallorca hebben aangekondigd stranden te sluiten tijdens de noche de San Juan. Op dit moment is bekend dat de stranden van Talamanca, Ses Figueretes en Platja d’en Bossa van 19.00 uur tot 7.00 uur de volgende ochtend worden gesloten.

Ook de gemeente van Palma de Mallorca laat weten woensdag vanaf 19.00 uur tot 10.00 uur op donderdag alle stranden op Mallorca te sluiten. Het gaat in elk geval om de stranden van Cala Major, Can Pere Antoni, Molinar, Ciutat Jardí, Cala Estància, Platja de Palma, Cala Nova, Rocas de Cala Major, Paseo del Molinar, El Penyó, Cala Gamba, Es Carnatge en Son Caiós. 

Barcelona staat San Juan-vieringen wel (gecontroleerd) toe

De gemeente van Barcelona heeft besloten de wijk Barceloneta af te sluiten om grote mensenmassa’s en botellones te voorkomen. Sinds de avondklok is opgeheven zijn er veel mensen op de been in deze wijk. Op andere plekken op de stranden van Barcelona worden vieringen te ere van San Juan wel toegestaan mits de geldende protocollen in acht worden genomen. Ook hier zijn er meer politiemensen op de been.

Waarom is San Juan zo populair in Spanje?

Een van de hoogtepunten is dat om middernacht mensen een duik nemen in de zee. Het verhaal gaat dat als je om middernacht gaat zwemmen, je het komende jaar hetzelfde uiterlijk houdt als op het moment dat je in het water ligt. Je kunt ook een wens doen voor je het water inspringt. De heilige San Juan zorgt dan dat deze uitkomt.

Het ontsteken van vreugdevuren is een ander hoogtepunt tijdens deze viering, ook al wordt dit niet overal toegestaan. Overal in Spanje wordt San Juan gevierd met andere rituelen en tradities.

Dit vind je misschien ook leuk