Ontwijk het massatoerisme en bezoek de mooie stad Trujillo

door admin
Ontwijk het massatoerisme en bezoek de mooie stad Trujillo

De straten richting de Plaza Mayor zijn smal en kronkelig maar lopen op de top uit in het uitgestrekte centrale stadsplein. Trujillo is een magische stad met de middeleeuwse uitstraling die zo kenmerkend is voor de provincie Cáceres. De prachtige herenhuizen, binnenplaatsen waar wijnstokken en fruitbomen aangename schaduw geven, pittoreske pleinen, kerken en kloosters geven de stad haar unieke sfeer. 

Eenmaal op de top van de heuvel waarop de stad is gebouwd, word je beloond met het mooie kasteel. De muren geven een wijds uitzicht over de stad beneden en het stoffige landschap eromheen. Het kasteel is de klim zeker waard, en onderweg valt er in kleine musea en kerken meer over de geschiedenis van Trujillo te ontdekken. 

Plaza Mayor

Aankomend vanuit de schaduwrijke straten valt op hoe groot het zonovergoten Plaza Mayor is. Het plein wordt omringd door prachtige oude gebouwen waar ooievaars nu dankbaar hun nesten op bouwen.  

Aan de voet van de trap naar de kerk staat een bronzen standbeeld van de beroemde conquistador Francisco Pizarro. Het beeld is gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer Charles Rumsey, die oorspronkelijk Hernán Cortés gestalte wilde geven, om dit vervolgens aan Mexico schenken. Mexico liep echter niet warm voor dit gebaar en wees het cadeau van de hand. Vervolgens kwam het beeld in Trujillo terecht, waar nu niet Cortés maar Pizarro op het paard is afgebeeld.

Het 16e-eeuwse Palacio de la Conquista aan de zuidkant van het plein toont afbeeldingen van Pizarro en zijn geliefde Inés Yupanqui (zus van de Inca-keizer Atahualpa). Rechts van hen is hun dochter, Francisca Pizarro Yupanqui, met haar man (en oom), Hernando Pizarro afgebeeld.

Het paleis werd in de jaren 60 van de 16e eeuw voor Hernando en Francisca gebouwd, nadat Hernando vrijkwam uit de gevangenis waar hij wegens meerdere moorden 20 jaar had vastgezeten. Deze moorden hadden hem in leven gehouden, in tegenstelling tot zijn Pizarro-broers die een bloedige dood stierven in Peru. 

De 16e-eeuwse Iglesia de San Martín heeft prachtige glas-in-loodramen, een altaarstuk uit 1724 en een groots 18e-eeuws orgel. Liefhebbers van gotische architectuur zullen hun hart ophalen aan het delicate gotische plafondmaaswerk in het schip van de kerk. 

Castillo de Trujillo

Het kasteel van Trujillo ligt op de top van de 600 meter hoge heuvel van de stad. Het bouwwerk is een 10e-eeuws Moors fort, dat later nog door de christenen is versterkt.

Loop over de kantelen en geniet van het uitzicht op het omringende landschap en de fraaie stad beneden. De aljibe, een vervallen wateropslagplaats, is een kijkje waard. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning, de beschermheilige van Trujillo, bevindt zich in een toren. Voor 50 eurocent kun je de heilige in haar alkoof zien draaien. 

Ontdek de veroveraars

De afdaling vanuit het kasteel leidt langs het Casa-Museo de Pizarro, dat in het hogere gedeelte van de stad ligt. Van dit kleine museum, gevestigd in een 15e-eeuwse woning, wordt aangenomen dat het toebehoorde aan de familie Pizarro, compleet met antiek meubilair. Op de bovenverdieping tonen displays (in het Spaans en gedeeltelijk in het Engels) het verhaal van de Spaanse veroveringen in Latijns-Amerika.

Een meer gedetailleerde weergave van de Spaanse veroveringen is te zien in het Centro de Visitantes Los Descubridores. In de 17e-eeuwse Iglesia de la Preciosa Sangre de Cristo is een tijdlijn te zien van de veroveringen, een overzicht van de veroveraars uit Trujillos en natuurlijk ontbreekt uitleg over de rol van religie niet. Weinig informatie is er over de inheemse bevolking van Latijns-Amerika, wat een flinke misser te noemen is in deze tijd.

De Iglesia de Santa María la Mayor is een gotisch genot. Het prachtige altaarstuk omvat 25 schitterend gekleurde 15e-eeuwse schilderijen van de Spaanse kunstenaar Fernando Gallego in Spaans-Vlaamse stijl, met scènes uit het leven van Maria en Christus.

Beklim de 124 treden hoge Torre Julia en de 106 treden hoge Torre Nueva die een aantal interessante architectonische kenmerken op de eerste overloop heeft. Het prachtige uitzicht vanaf beide torens is de klim meer dan waard.

Doelloos rondwalen

Bij een bezoek aan een nieuwe bestemming is altijd raadzaam de plattegrond op een gegeven moment op te bergen en nog even doelloos rond te dwalen. Onaantrekkelijke delen zal je in Trujillo niet tegenkomen. 

Elk voorjaar vindt in Trujillo de Nationale Kaasbeurs van Spanje plaats. Maar ook buiten dit jaarlijkse evenement zijn er genoeg kazen (voornamelijk afkomstig van schaap en geit) om te proberen in een van de vele kaaswinkels.

Terug naar af

De Plaza Mayor is de plaats waar de lokale bevolking in de koelte van de avond samenkomt om te kletsen, de kinderen samen te laten spelen en te genieten van het heerlijke lokale eten. Het plein is duidelijk een ontmoetingsplaats en heeft een heerlijke sfeer (ook in tijden van Covid) door de lichten van de restaurants, woonkamers en bars die het plein verlichten. 

Dit vind je misschien ook leuk