Meer dan de helft van inwoners van Spanje volledig gevaccineerd

door admin
Meer dan de helft van inwoners van Spanje volledig gevaccineerd

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid laten weten. Met meer dan 50 procent van de bevolking gevaccineerd zijn nu drie van de vijf gestelde campagnedoelen bereikt. Alleen het derde doel, 15 miljoen mensen volledig gevaccineerd op 20 juni, was niet op die datum volbracht. De achterstand die er toen was, is inmiddels ingehaald.

Terwijl in andere Europese landen het vaccinatietempo afneemt, gaan alle Spaanse regio’s in volle vaart door met prikken. Met de beschikbare vaccins zou het tempo nu niet hoger kunnen liggen. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne heeft Spanje rond de 56 miljoen doses gekregen, waarvan nu bijna 95 procent is toegediend. Dagelijks worden tussen de 500 en 700 duizend prikken gezet. Ook de vaccinatiebereidheid in Spanje is hoog, al is nog niet bekend hoe deze onder de jongeren is. 

Zeven maanden na de start van de campagne zijn nagenoeg alle 70-plussers volledig ingeënt, 84,4 procent van de zestigers en 86,5 procent van alle vijftigers. Twee op de drie veertigers zijn volledig ingeënt en onder de dertigers is dat bijna 60 procent.  

Twintigers nu aan de beurt

Dat is ook terug te zien in de cijfers, want het virus waart vooral rond onder de jongeren, en dan vooral onder de tieners en twintigers. De incidentie onder de tieners in Spanje is bijna 1.586 besmettingen per 100 duizend inwoners, onder de twintigers is de incidentie zelfs ruim 1.863. Een aantal autonome regio’s is inmiddels gestart met het vaccineren van de twintigers. 

‘Klassieke methode’ 

Volgens epidemioloog Salvador Peiró is daarmee het gevaar van de deltavariant die momenteel dominant is zeker nog niet geweken. De twintigers die nu gevaccineerd worden hebben pas over vijf weken bescherming opgebouwd, en voor de deltavariant is die dan ook nog minder groot. Deze coronagolf zal dus voorlopig nog op de ‘klassieke manier’ bestreden moeten worden met de alom bekende maatregelen, waarvan de belangrijkste terughoudendheid in sociale contacten is.

Om de incidentie omlaag te krijgen geldt nu een avondklok in Catalonië en Valencia en in Navarra in de weekenden en op feestdagen. De regio’s Aragón en Asturië zijn nog in afwachting van het besluit van de rechter hierover. Op de Balearen mogen tussen 1:00 en 6:00 uur geen mensen samenkomen op het moment dat de incidentie boven de 450 stijgt. In Murcia geldt een maximale groepsgrootte van tien personen. 

Race tegen de klok

Ondanks dat de vaccinatiecampagne in Spanje voorspoedig verloopt, blijft het immunisatieproces een race tegen de klok omdat de eerstelijnszorg inmiddels overbelast is geraakt en ook de druk op de ziekenhuizen weer toeneemt. In Spanje zijn nu 7.618 covid-patiënten opgenomen in een ziekenhuis, van wie 1.240 op een ic-afdeling. Daarmee wordt nu 13,5 procent van de beschikbare ic-bedden bezet door covid-patiënten. In Catalonië is dat zelfs al rond de 40 procent. 

Groepsimmuniteit nog steeds bij 70 procent?

De vijfde en laatste doelstelling van de Spaanse overheid is het bereiken van groepsimmuniteit in augustus. In de oorspronkelijke doelstelling betekent dat dat 70 procent van de bevolking volledig moet zijn ingeënt. Nu stellen epidemiologen echter dat 70 procent onvoldoende is om de pandemie te stoppen. Dat komt mede door de komst van de dominante deltavariant die tot 60 procent besmettelijker is. 

Met het huidige aantal nieuwe besmettingen wordt een gewenste vaccinatiegraad van 100 procent steeds minder snel bereikt, omdat mensen jonger dan 65 jaar zes maanden moeten wachten op hun tweede vaccinatie als ze vóór deze tweede prik een coronabesmetting oplopen. Epidemiologen benadrukken dat het veiliger blijft de groepsimmuniteit te bereiken met vaccinaties dan via hoge besmettingscijfers. 

Het ministerie van Volksgezondheid registreerde vrijdag 29.535 nieuwe besmettingen, versus 27.688 een week geleden. Het aantal besmettingen blijft stijgen, maar de toename van de stijging stabiliseert. De incidentie in Spanje is nu 659 besmettingsgevallen per 100 duizend inwoners. 

Dit vind je misschien ook leuk