Half Spanje zonder stroom door onderbreking in verbinding met Frankrijk

door admin
Half Spanje zonder stroom door onderbreking in verbinding met Frankrijk

Volgens mediaberichten zijn er bosbranden tussen Narbonne en Carcassonne over een gebied van zowat vijf vierkante kilometer. Honderden brandweerlieden en meerdere busvliegtuigen zijn ingezet om de branden te bestrijden.

Door de breuk in de ‘zeer hoge spanningslijn’ van 40.000 volt die het net tussen Spanje en Frankrijk verbindt, zaten honderdduizenden burgers zaterdagmiddag tussen vijf en zes uur zonder stroom. Dit is bevestigd door Red Eléctrica de España. Het ging om verschillende delen van Catalonië, Madrid, Andalusië, Extremadura, Aragon, Baskenland, Navarra en Murcia. De stroomuitval trof ook verschillende delen van Portugal. Voor zes uur ’s middags was het incident opgelost. 

“Om 16.35 uur viel en storing in het Franse elektriciteitssysteem samen met een bosbrand in het zuiden van Frankrijk. Hierdoor werden twee circuits van de elektrische verbinding tussen Spanje en Frankrijk losgekoppeld. Zo volgde er de ontkoppeling van het elektriciteitsnetwerk op het Iberisch Schiereiland van de rest van Europa. Zo was te lezen in een verklaring van REE diezelfde middag. 

“Een incident met een watervliegtuig heeft geleid tot een probleem in het Franse hoogspanningsnetwerk, waardoor het schiereiland tijdelijk is losgekoppeld van de rest van Europa”, legde Red Eléctrica uit via zijn sociale netwerken.

640.000 getroffen aangeslotenen

De dienst Proteccion Civil van Catalonië publiceerde via haar Twitter-account @emergenciescat om 17:12 uur een bericht met de waarschuwing: “Storing in de algemene stroomvoorziening volgens Endesa. Er zijn ongeveer 640.000 getroffen aangeslotenen. Er is geen voorspelling van herstel “. Endesa-bronnen leggen uit dat de stroomuitval op enkele momenten ruim een miljoen mensen heeft getroffen. Duizenden andere Spanjaarden met contracten met andere bedrijven dan Endesa hadden ook last van de stroomstoring. In Frankrijk werden ook ruim 100.000 huishoudens getroffen door de uitval.

Trending topic

Na iets minder dan een uur werd de verbinding met het systeem in de meeste getroffen gebieden weer hersteld. Honderden burgers reageerden op sociale netwerken op de stroomuitval. Daardoor werd #apagon (uitval) een trending topic (de term met de meeste reacties op het sociale netwerk Twitter) in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk