Status Werelderfgoed voor Retiro-park en Paseo del Prado in Madrid

door admin
Status Werelderfgoed voor Retiro-park en Paseo del Prado in Madrid

De beslissing komt niet geheel als een verrassing, maar werd afgelopen zondag definitief genomen en brengt het totale aantal Werelderfgoedlocaties in Spanje op 49. Dit plaatst Spanje op de derde plaats wereldwijd, achter Italië en China.

Andere werelderfgoedlocaties van Madrid buiten de stad

Tot zondag beschikte de Spaanse hoofdstad niet over een Werelderfgoedlocatie. De regio Madrid was echter de thuisbasis van vier: het El Escorial-klooster in El Escorial, het historische district van Alcalá de Henares, het historische centrum van Aranjuez en het Montejo-beukenbos in Montejo de la Sierra.

Om de sites de status van werelderfgoed te geven, had Spanje de steun nodig van tweederde van het UNESCO-comité – 15 stemmen uit 21 landen. Onder andere Brazilië, Ethiopië, Rusland, Oeganda, Nigeria, Mali, Thailand, Kirgizië steunden de benoeming van de site.

De Spaanse premier Pedro Sánchez vierde de benoeming op Twitter en zei dat het een “verdiende erkenning is van een ruimte in de hoofdstad die onze historische, artistieke en culturele erfenis verrijkt”.

De longen van Madrid

Retiro Park is 118 hectare groot in het centrum van de stad Madrid. De aangrenzende boulevard Paseo del Prado is een ander icoon van de hoofdstad. Het beschikt over zes musea (waaronder het beroemde Prado Museum), de Fuente de Cibeles (fontein) en het beroemde plein Plaza de Cibeles. De Paseo werd gebruikt als blauwdruk voor soortgelijke boulevards over de hele wereld.

Voorafgaand aan de stemming adviseerde de Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen (ICOMOS) UNESCO om bezwaar te maken tegen het beschouwen van de Paseo del Prado en het Retiro-park als één locatie. Hun aanbeveling was om Retiro Park weg te laten omdat er geen “historische rechtvaardigingen” waren om de twee te koppelen. Dit viel niet goed bij de ambassadeur van Spanje bij UNESCO, Andrés Perelló. Hij zei: “Wat ze van ons vragen, is een long uit Madrid te verwijderen. El Prado en El Retiro zijn een gelukkige verbintenis, wiens huwelijk al meer dan drie eeuwen oud is.”

Het ICOMOS-rapport hekelde ook de luchtvervuiling rond de site. Om deze zorgen weg te nemen, heeft de gemeente van Madrid aangegeven van plan te zijn het autoverkeer te verminderen in het kader van het Madrid 360-initiatief. Het initiatief is onder meer om 10 kilometer van 48 straten om te toveren tot voetgangersgebied. Lees hier meer over de geschiedenis van de site en de applicatie.

Dit vind je misschien ook leuk