Aantal nieuwe besmettingen voor het eerst weer gedaald in Spanje

door admin
Aantal nieuwe besmettingen voor het eerst weer gedaald in Spanje

Er is nog geen sprake van een sterk dalende lijn, maar minister Carolina Darias van Volksgezondheid heeft bevestigd dat de curve nu lijkt te stabiliseren. “De doelstelling is het plateau nu vlak te houden en de curve daarna zo snel mogelijk te laten dalen”, zei de minister, die daar nog aan toevoegde dat de maatregelen van de regiobesturen hun vruchten beginnen af te werpen. 

Daling in hardst geraakte regio’s

De daling is geregistreerd in de regio’s die het hardst geraakt werden door de vijfde coronagolf. Dat zijn Catalonië, Castilië en León, Navarra, Asturië en Aragón. In de overige regio’s is de incidentie opnieuw gestegen. De sterkste stijging deed zich voor in La Rioja, Madrid en op de Balearen. In totaal werden afgelopen woensdag in Spanje 27.149 nieuwe besmettingen en 73 overlijdensgevallen als gevolg van covid-19 vastgesteld.  

Druk op ziekenhuizen blijft toenemen

De druk op ziekenhuizen blijft in Spanje toenemen, maar deze toename is iedere dag minder groot. Woensdag waren 9.672 covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, dat waren er 150 meer dan dinsdag en 1.417 meer dan een week geleden. Op de ic’s zijn nu 1.593 mensen met covid-19 opgenomen, dat zijn er 59 meer dan dinsdag en 413 meer dan een week geleden. 

Nog niet stabiel

Deskundigen voorzien net als minister Darias dat het aantal besmettingen in Spanje in de komende weken op een plateau zal blijven en dat zich pas medio augustus een daling van betekenis zal voordoen. Zolang er aan de ene kant regio’s zijn met een gunstig en aan de andere kant met een ongunstig verloop, kan volgens hen niet gesproken worden van een stabilisatie. 

Volgens hoogleraar Volksgezondheid Fernando Rodríguez Artalejo doet de daling van het aantal besmettingen zich voornamelijk voor onder de jongeren. Dat betekent een belangrijke eerste stap richting een dalende trend die later in augustus zal consolideren. Vanaf dan zullen ook het sterftecijfer en de druk op de ziekenhuizen volgens Artalejo gaan dalen. 

Publiek in voetbalstadions

In de Interterritoriale Raad voor Volksgezondheid heeft de minister met haar regionale ambtgenoten overleg gepleegd over de maximale capaciteit in de voetbalstadions. Een werkgroep die vertegenwoordigd wordt door het ministerie van Volksgezondheid, dat van Cultuur en Sport en de autonome regio’s zal onderzoeken op grond van welke criteria publiek op de tribunes wordt toegelaten. Deze criteria zullen in ieder geval voor heel Spanje dezelfde zijn.  

Vaccinatie veilig voor zwangere vrouwen

In de Raad is ook gesproken over de vaccinatie van zwangere vrouwen. Gynaecologen in Spanje hebben er bij de regering op aangedrongen haast te maken met het vaccineren van deze doelgroep, nadat er steeds meer zwangeren op de ic’s terechtkwamen en zelfs drie van hen kwamen te overlijden. Het ministerie benadrukt dat vaccinatie voor vrouwen die in verwachting zijn veilig en effectief is. 

Dit vind je misschien ook leuk