Toeristische sector in Spanje sluit slechtste halfjaar ooit af

door admin
Toeristische sector in Spanje sluit slechtste halfjaar ooit af

Dit blijkt uit de laatste gegevens gepubliceerd door het Spaanse statistiekbureau INE. Ook gaven toeristen in dit eerste halfjaar de helft uit (5,76 miljard euro) ten opzichte van de eerste zes maanden van het vorig jaar en 85 procent minder dan dezelfde periode in 2019. In heel 2020 werd het laagste aantal buitenlandse toeristen geregistreerd in de afgelopen 50 jaar; het eerste halfjaar van 2021 was het slechtste van deze eeuw. 

Positieve trend

Echter als naar de getallen per maand wordt gekeken, is er een positieve trend waarneembaar. In de maand juni verwelkomde Spanje 2,2 miljoen buitenlandse toeristen, dat was bijna het dubbele van het aantal in mei dit jaar en een toename van 984,7 procent ten opzichte van juni 2020. Van volledig herstel is zeker nog geen sprake, want in juni 2019 kwamen 8,8 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje; dat is ruim anderhalf keer zoveel als het aantal toeristen uit dit hele eerste halfjaar. 

Ook gegevens over het aantal hotelovernachtingen in de eerste zes maanden staan in schril contrast met de gegevens uit 2019. Alleen de toename van het nationale toerisme in het eerste halfjaar heeft deze sector nog hoopvol kunnen stemmen. In totaal werden in deze periode 51,7 miljoen overnachtingen geboekt, dat is bijna 74 procent minder dan in de vergelijkbare periode van 2019. 

Meeste toeristen uit Duitsland en Frankrijk

De meeste buitenlandse toeristen in Spanje kwamen dit jaar uit Frankrijk (1,187 miljoen) en Duitsland (1,169 miljoen). Reizigers uit Engeland, de belangrijkste markt voor de toeristische sector, bleven tot de maand mei weg wegens de opgelegde reisrestricties van de Britse overheid. Niet meer dan 273.333 Britse toeristen kwamen in het afgelopen halfjaar naar Spanje. Sinds medio juli volledig gevaccineerden bij terugkomst niet meer in quarantaine hoeven, nam het aantal reizigers afkomstig uit Engeland aanzienlijk toe. Wat dat betreft houdt de sector de adem in, want deze week neemt de Britse overheid opnieuw een besluit over de voorwaarden voor reizen naar Europa. 

Alleen gekeken naar de maand juni, kwamen de meeste toeristen uit Duitsland (500.010), op de voet gevolgd door Frankrijk (438.560). Daarna volgen toeristen uit Nederland (147.312) en Engeland (142.507). Gemiddeld werd per toerist 1.090 euro uitgegeven, met een daggemiddelde van 147 euro. Dat is ongeveer evenveel als in topjaar 2019. 

Dit vind je misschien ook leuk