Spanje tweede EU-land met de meeste inwoners die niet op vakantie kunnen

door admin
Spanje tweede EU-land met de meeste inwoners die niet op vakantie kunnen

De cijfers blijken uit het rapport van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV). Spanje is het tweede EU-land is met de meeste inwoners die zich geen vakantie kunnen veroorloven. Ook is de ‘vakantieongelijkheid’ in Spanje met 1,7 procent toegenomen.

In totaal kan 28% van de EU-burgers zich geen week vakantie buitenshuis veroorloven. Onder de mensen die leven van een inkomen onder de armoederisicodrempel stijgt dit percentage zelfs naar bijna 60%. Veel van degenen die minder verdienen zijn werkloos of gepensioneerd, maar er zijn miljoenen laagbetaalde werknemers, van wie velen het wettelijk minimumloon verdienen.  

Relatie loon – vrijetijdsmogelijkheden

Tijdens de campagne ter versterking van de EU-loonrichtlijn hebben het EVV en het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) gegevens van Eurostat geanalyseerd om de relatie vast te stellen tussen lage lonen en de vrijetijdsmogelijkheden van de werknemers met lage lonen. De conclusies van het onderzoek onderstrepen de urgentie van de belangrijkste eisen van de UGT met betrekking tot het minimumloon. 

Fatsoensdrempel

De vakbond is van mening dat vakantie geen luxe voor de ‘happyfew’ mag zijn en vindt dat het ‘van cruciaal belang’ dat de EU-richtlijn inzake toereikende minimumlonen wordt aangescherpt zodat werkende mensen niet in armoede hoeven te leven. Daarom is de verhoging van het minimumloon zo dringend en een kwestie van rechtvaardigheid, zowel vanuit arbeids- als vanuit sociaal oogpunt.

De UGT heeft herhaaldelijk bij de Spaanse regering aangedrongen op een verhoging van het Spaans wettelijk minimum loon (SMI) maar ondanks de versnelling van het economisch herstel na de crisis als gevolg van de pandemie, blijft de regering  vasthouden aan het voeden van de structurele ongelijkheden in Spanje.

De UGT en het EVV pleiten voor een ‘fatsoensdrempel’ die garandeert dat de minimumlonen nooit lager liggen dan 60% van het gemiddelde loon (wat gevolgen zou hebben voor meer dan 24 miljoen mensen) en collectieve onderhandelingen tot een routineonderdeel van de arbeidsverhoudingen te maken om daadwerkelijk billijke lonen voor iedereen te garanderen.

Internationale aandacht 

De UGT sluit zich aan bij de woorden van adjunct-secretaris-generaal van het EVV, Esther Lynch, die zei dat ‘de toename van de ongelijkheid op het gebied van vakanties aantoont dat de voordelen van de economische groei in Europa in het afgelopen decennium niet eerlijk zijn verdeeld’, wat ertoe heeft geleid dat miljoenen werkenden niet het recht hebben gehad om van vrije tijd met vrienden en familie te genieten.

De UGT en het EVV zijn van mening dat de ongelijkheid op vakantiegebied moet worden opgenomen in de studies van de ontwerp-richtlijn van de EU inzake toereikende minimumlonen en collectieve onderhandelingen. Deze richtlijn moet na de zomer door het Europees Parlement worden bestudeerd, omdat zij een nog nauwkeuriger beeld geeft van de situatie van miljoenen Europeanen.

Dit vind je misschien ook leuk