Autonome regio’s willen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel

door admin
Autonome regio’s willen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel

Dat vinden de minister van Volksgezondheid en autonome regio’s, want in de afgelopen twee weken verachtvoudigde het aantal nieuwe besmettingen in socio-medische instellingen in Spanje. Zeker vijf regio’s willen deze ongunstige ontwikkeling een halt toeroepen door vaccinatie verplicht te stellen voor alle zorgprofessionals die in aanraking komen met kwetsbare bewoners. 

Tot dusver is het ministerie van Volksgezondheid nadrukkelijk tégen verplichte vaccinatie geweest, maar ziet nu de noodzaak van een dergelijk ingrijpende maatregel. Overlegd wordt nu met welke maatregelen de veiligheid van kwetsbare bewoners beter kan worden gegarandeerd. Een mogelijkheid zou zijn om ongevaccineerde zorgmedewerkers te verplichten zich twee keer per week te laten testen. Een andere optie zou kunnen zijn dat deze medewerkers een andere functie krijgen, waarbij ze niet meer in contact komen met kwetsbare mensen. 

Galicië grootste voorstander vaccinatieplicht

De regio Galicië is de meest uitgesproken voorstander van verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel. Een voorstel om deze maatregel in de eigen regio in te voeren werd door de rechter van de hand gewezen. Regiopresident Núñez Feijóo liet weten de algemene volksgezondheid belangrijker te vinden dan de individuele keuzevrijheid bij vaccinatie. Net als Galicië, willen ook Andalusië, Murcia, de Canarische Eilanden, Cantabrië en het provinciebestuur van Álava (Baskenland) het zorgpersoneel verplichten zich te laten vaccineren. In de provincie Álava heeft tussen de 5 en 6 procent van de zorgmedewerkers vaccinatie tegen covid-19 geweigerd. 

De deelbesturen van Catalonië, Castilië-La Mancha en Baskenland hebben zich uitdrukkelijk tegen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel uitgesproken.

Vaccinatieplicht in Italië en Frankrijk

In Italië werd in april een wetsvoorstel aangenomen waarmee vaccinatie verplicht werd voor alle artsen, verpleegkundigen en overige zorgprofessionals. De sanctie bij weigering van het vaccin bestaat uit ontslag en stopzetting van het salaris. Datzelfde gebeurde onlangs in Frankrijk, waar vaccinatie nu niet alleen verplicht is voor zorgpersoneel, maar ook voor medewerkers van hulpdiensten als de brandweer. Mensen in deze beroepen krijgen in Frankrijk tot 15 september de tijd om zich alsnog te laten vaccineren. 

De Algemene Raad voor Medische Beroepsverenigingen startte afgelopen week samen met de minister van Volksgezondheid een promotiecampagne voor vaccinatie onder het zorgpersoneel. Beiden zijn van mening dat vaccinweigeraars in de zorg weggehaald moeten worden bij kwetsbare mensen en elders aan het werk moeten worden gezet. 

Europees Hof staat verplichting vaccinatie toe 

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt dat verplichtte vaccinatie is toegestaan in een epidemiologische situatie zoals de huidige coronapandemie, omdat het algemeen belang ervan opweegt tegen de keuzevrijheid en de minimale risico’s die vaccinatie met zich meebrengt. 

Dit vind je misschien ook leuk