Slachtoffer Madrid verzon haatmisdrijf om sekspartner te beschermen

door admin
Slachtoffer Madrid verzon haatmisdrijf om sekspartner te beschermen

Op zondag zou de jonge man in zijn woning in Madrid zijn aangevallen door acht mannen en zijn bewerkt met messen vanwege het feit dat hij homoseksueel is. Spanje zag dit als wederom een haatmisdrijf en aanval op de LGBT-gemeenschap. Een paar dagen na de aanval stelt de man zijn verklaring aan de Spaanse politie bij.

Spaanse politie twijfelde aan verhaal slachtoffer Madrid

Vlak na de vermeende aanval op het slachtoffer, stelde de Spaanse politie onderzoek in naar de daders. Gaandeweg het onderzoek had de politie zijn twijfels over de verklaring van de man. De Spaanse krant El País schreef dat er op het moment van de aanval door niemand een groep mannen was gezien met capuchons. Ook camerabeelden konden het verhaal van de man niet bevestigen.

Valse verklaring ter bescherming nieuwe sekspartner

De politie besloot nog eens met het vermeende slachtoffer te praten en toen werd duidelijk dat de verwondingen niet waren toegebracht door een groep mannen als een soort homofobe daad, maar dat zijn sekspartner dit met wederzijdse toestemming had gedaan. De 20-jarige man vertelde eerder een valse verklaring te hebben afgelegd om zijn nieuwe partner te beschermen.

Vlak na de eerste verklaring van de man was Spanje wederom in shock. Het was het zoveelste haatmisdrijf tegen iemand vanwege een andere seksuele geaardheid of voorkeur. Vrijwel direct nadat het nieuws bekend werd, werden in Spanje demonstraties aangekondigd tegen homofoob geweld.

Spanje blijft strijden voor gelijkheid

Ondanks het feit dat dit geen haatmisdrijf bleek, zijn de protesten op woensdagavond wel doorgegaan. Ook de Spaanse regering belooft zwaardere straffen voor haatmisdrijven. Eén valse aanklacht betekent niet dat het probleem niet bestaat, aldus de voorzitter van de Fundación Triángulo, die strijdt voor gelijke politieke en sociale rechten voor de LGBT-gemeenschap.

Hoeveel haatmisdrijven vinden er in Spanje plaats?

Uit de cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat het aantal meldingen van haatmisdrijven sinds 2003 elk jaar toeneemt. In 2019 kreeg de politie 1.706 meldingen binnen van haatmisdrijven, in 2020 zakte dit terug naar 1.401. Vermoedelijk is deze daling te wijten aan de pandemie. In de eerste zes maanden van dit jaar ontving de politie al 610 meldingen. Uit recent onderzoek van de regering blijkt dat slechts één van de tien slachtoffers van een haatmisdrijf aangifte doet.

Dit vind je misschien ook leuk