Coronasituatie Spanje officieel geen ‘hoog-risico’ meer

door admin
Coronasituatie Spanje officieel geen ‘hoog-risico’ meer

De corona-incidentie bedraagt donderdag 140 positieve gevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen. Aangezien de incidentie nu officieel onder de 150 gevallen per 100.000 inwoners ligt, wordt Spanje gekenmerkt als ‘gemiddeld risico’ voor wat betreft de coronasituatie.

Geen hoog risico meer voor Spaanse intensive care

Hoewel er elke dag minder nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames worden gemeld, overschreed Spanje donderdag wel een belangrijke grens van 85.000 sterfgevallen sinds het begin van de pandemie. Ook wordt de druk op de intensive careafdelingen in Spanje steeds minder hoog. Met een bezettingspercentage van 13,73 procent van de IC-bedden, die worden bezet met Covidpatiënten, is er ook in de ziekenhuizen niet langer sprake van een ‘hoog risico’.

Inmiddels heeft 78,1 procent van de Spaanse bevolking minstens één prik gehad en is 73,6 procent van de Spanjaarden al volledig gevaccineerd. Meer dan de helft (52,9 procent) van de Spaanse tieners heeft ook al een volledige dosis van een van de vaccins ontvangen.

Akkoord op derde dosis voor selecte doelgroep in Spanje

Vanaf donderdag wordt in een aantal Spaanse regio’s een derde dosis gegeven aan de meest kwetsbare mensen. Hierbij gaat het voornamelijk om mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan en behandeld worden met immunosuppressiva om afstoting van het getransplanteerde orgaan tegen te gaan. Eerder deze week gaf de Commissie voor de Volksgezondheid toestemming voor het toedienen van een derde prik voor deze doelgroep.

Nieuwe coronagolven in Spanje waarschijnlijk stuk minder hevig

Viroloog Fernando Simón van het coronacrisiscentrum vertelde donderdag dat het zeer waarschijnlijk is dat Spanje, net als andere landen, met nieuwe coronagolven te maken zal krijgen. Het is daarbij aannemelijk dat deze niet zo hevig zullen zijn als de pieken waar Spanje eerder mee te maken had.

“Spanje bevindt zich in een heel gunstige situatie omdat iedereen toegang heeft tot een vaccin. Wanneer iedereen zich laat vaccineren, en de mensen zich tot die tijd aan de regels houden, kunnen we stukje bij beetje gaan normaliseren,” aldus Fernando Simón.

Dit vind je misschien ook leuk