Balearen Spanje voor zomer 2022 al meer geboekt dan komend najaar

door admin
Balearen Spanje voor zomer 2022 al meer geboekt dan komend najaar

Big-databedrijf Dingus Datahotel werkte samen met de vereniging voor kleine en middelgrote ondernemingen op Mallorca (PIMEN) aan het verslag over het toerisme op de Spaanse eilanden. Doel hiervan is om terug te blikken op de afgelopen zomer en prognoses te maken voor het toerisme in het komende jaar.

Zomermaanden positief voor Balearen

Dingus voorspelde aan het begin van deze zomer dat de hotelbezetting boven de 50 procent bezetting van de zomer van 2019 uit zou komen. Met een gemiddelde bezetting van ruim 57 procent kwam deze voorspelling uit. Juli en augustus waren goede maanden voor de Balearen. Tot en met de laatste week van augustus was er op Menorca sprake van 96 procent meer overnachtingen dan in de zomer van 2019. Op Ibiza lag dat percentage op 76,6 procent en op Mallorca op 54,4 procent.    

Twee Spaanse luchthavens in top-10 drukste vliegvelden ter wereld

Dat augustus een goede maand is geweest, blijkt uit de statistieken van luchthavens met het meeste internationale verkeer. Op de website van OAG.com wordt het verkeer op alle luchthavens ter wereld bijgehouden. In de top-10 drukste vliegvelden ter wereld werden vorige maand twee vliegvelden in Spanje opgenomen. Madrid-Barajas (ruim 1,3 miljoen passagiers) staat op een achtste en Palma de Malloca (ruim 1,2 miljoen passagiers) op een negende plek van vliegvelden met het meeste internationale verkeer. Op de website van Hosteltur.com is de volledige top-10 te zien.

Voorspellingen najaar verre van optimistisch

Zoals eerder door de Spaanse hotelvereniging CEHAT voorspeld, laten de huidige prognoses voor september, oktober en november geen goed eind van het seizoen zien. Hoewel er momenteel nog veel last-minutereizen voor september worden geboekt, verwacht Dingus voor november zelfs nauwelijks toeristen op de eilanden. De opleving van het virus in november 2020 zou hiervan de voornaamste oorzaak zijn.

Wat wel opvalt is de toename van boekingen voor koppels naar de Balearen. Het aantal gezinnen dat normaal gesproken in het najaar de eilanden bezoekt is afgenomen. Zeer waarschijnlijk komt dit vanwege de reismaatregelen voor ongevaccineerde kinderen tot 12 jaar.

Advies om te focussen op Spaanse toerist

Uit de conclusies van het verslag over toerisme concludeert het PIMEM dat de eilanden het huidige toeristische model moeten aanpassen en zich naast de Duitse en Britse toeristen, meer moeten richten op het binnenlandse toerisme. Veel Duitsers en Britten boeken de Canarische eilanden als ideale overwintervakantie. Doordat de Balearen de afgelopen zomer veel Spanjaarden mochten verwelkomen, zou het volgens de ondernemingsorganisatie verstandig zijn om zich meer te focussen op de Spaanse doelgroep.

Dit vind je misschien ook leuk