Vanaf maandag storm op komst in bijna heel Spanje

door admin
Vanaf maandag storm op komst in bijna heel Spanje

Zoals afgelopen zaterdag al werd voorspeld, keert de regen terug in Spanje. Op sommige vlakken is dat echter geen verkeerd nieuws. Eerder werd namelijk duidelijk dat de watervoorraden en de stuwmeren in Spanje ver onder het gebruikelijke niveau liggen. 

Orkaan Larry zorgt voor natte week in Spanje 

Een beetje verkoeling en neerslag kan in dit geval zeker geen kwaad. Dit keer is het orkaan Larry op de Atlantische Oceaan die zorgt voor een behoorlijke hoeveelheid regen met hevige Dana’s en een krachtige wind in een groot deel van Spanje. Gemiddeld kan er lokaal wel tot 100 liter water per vierkante meter vallen.  

Maandag begin regenachtige dagen in Spanje 

Vanaf maandag komt de Atlantische bui vanuit het westen het Iberisch schiereiland binnen en zorgt in slechts enkele dagen voor een overvloed aan regen. De hoge temperaturen zullen ondanks de regen langs de Cantabrische kust aanhouden. In de rest van Spanje zullen de temperaturen de komende dagen 8 tot 10 graden dalen door de komst van de regen en wind.  

Voor maandag geeft de Spaanse weerdienst dan ook code geel af voor een groot deel van Extremadura vanwege regen en storm. Hoewel de zon zich maandag nog plaatselijk laat zien, zal het in het overgrote deel van Spanje bewolkt en regenachtig zijn. 

Hoewel regen in eerste instantie prettig lijkt voor het blussen van de branden in de omgeving van Málaga, kan dit ook zorgen voor moeilijkere omstandigheden voor de brandbestrijdingsdiensten die bezig zijn om de branden onder controle te krijgen. 

Dinsdag meeste regen met veel weerwaarschuwingen 

De meeste regen zal op dinsdag vallen wat ook te zien is aan de weerswaarschuwingen voor meerdere regio’s in Spanje. Code geel geldt in heel Asturië, het oosten van Galicië en het noorden van Castilië en León. Dezelfde waarschuwingen gelden voor het noorden van Aragón en Catalonië, Extremadura en het westen van Andalusië. Dit allemaal vanwege hevige regenval, storm, onweer en hevige winden. 

Woensdag meeste regen voorbij maar wel kouder dan normaal 

Op woensdag zal de regen minder hevig zijn, maar is de kans op buien nog altijd groot. Verder blijft het bewolkt en zullen de temperaturen nog een stukje verder dalen. Op deze dag geldt vooralsnog alleen code geel langs de noordelijke kustlijn van Spanje. Vanaf donderdag voorspelt het Aemet opklaringen. Het weekend moet een eind maken aan een regen- en stormachtige week in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk