Deskundigen bezorgd over plaag invasieve diersoort in Spanje

door admin
Deskundigen bezorgd over plaag invasieve diersoort in Spanje

Rond het jaar 2000 begon het verhaal van de wasbeer in Spanje. Een paar inwoners van de gemeente Rivas-Vaciamadrid besloten een paar wasberen uit Noord-Amerika mee te nemen naar Spanje in een poging om ze als huisdier te houden. Het tam maken van deze dieren viel tegen en in 2003 werden voor het eerst meerdere wasberen ontdekt in een regionaal park ten zuidoosten van Madrid.

Onbekend hoeveel wasberen er in Spanje leven

Het is deskundigen nog niet gelukt om de hoeveelheid wasberen in Spanje te tellen. De grootste populatie leeft rondom Madrid maar ook in andere Spaanse regio’s nemen de wasbeerpopulaties in rap tempo toe. Duidelijk is dat dit dier zich razendsnel voortplant. Een vrouwtje werpt namelijk in één keer vier a vijf jongen en na een jaar kan ze alweer voor een volgende nestje zorgen.

Wasberen zorgen voor schade aan ecosystemen Spanje

Aangezien ze in Spanje geen directe vijanden hebben, kunnen ze zonder al teveel moeite zorgen voor veel schade aan de bestaande ecosystemen. Dit is wat diverse populaties in de afgelopen jaren al hebben gedaan in Madrid, Castilië La Mancha, Galicië, Valencia, Baskenland, Andalusië (bij Doñana) en zelfs op Mallorca. Bovendien dragen ze diverse ziektes bij zich en kunnen ze onder meer hondsdolheid, toxoplasmose of tuberculose overbrengen op mensen, vee en huisdieren.

Doel Spaanse regering: volledig uitroeien

Het schattige beeld dat van wasberen in bijvoorbeeld kinderfilms wordt geschetst, klopt niet met de werkelijkheid. Wasberen zijn wilde dieren, gaan ’s nachts op jacht en kunnen zeer agressief zijn waardoor ze ongeschikt zijn om tussen de mensen te leven.

Sinds 2013 worden ze door het Ministerie van Ecologische Transitie dan ook gezien als invasieve uitheemse soort. Uit het officiële document van de Spaanse overheid blijkt dan ook dat het doel is om de wasbeer in Spanje volledig uit te roeien. In 2018, het laatste jaar met complete gegevens, werden er alleen al in Madrid 814 exemplaren gevangen genomen.  

Spanje heeft echter veel moeite met het bestrijden van de almaar groter wordende populaties. Door het lokken van de dieren met voer proberen verschillende organisaties in Spanje om ze te vangen. Dit is echter verre van voldoende om deze plaag te stoppen.

Plan van het Spaanse Ministerie van Milieu

Uit onderzoek van het Ministerie van Milieu in Madrid blijkt dat de vangstcapaciteit vooral tijdens het broedseizoen moet worden opgeschroefd. Vóór maart moet worden gestart met het vangen van broedende vrouwtjes om zo de geboorte van nakomelingen te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk