Eindelijk licht aan einde tunnel voor nachtleven in Spanje?

door admin
Eindelijk licht aan einde tunnel voor nachtleven in Spanje?

Nu de epidemiologische situatie en het vaccineren elke week een goede progressie maakt, trapte regiopresident Ayuso van Madrid deze week af met de boodschap alle coronabeperkingen voor de horeca en het nachtleven per 20 september op te heffen.

Gooit elk regiobestuur in Spanje het nachtleven open?

Nadat er ook voor Asturië en Castilië en León soortgelijke mededelingen zijn gedaan, lijkt er een sneeuwbaleffect te komen van regiobesturen die de beperkingen voor het nachtleven langzaamaan opheffen. Alleen Catalonië loopt op dit vlak achter als het gaat om het opheffen van de beperkingen: Momenteel sluit het nachtleven in deze Spaanse regio om 00.30 uur en omdat de corona-incidentie momenteel nog te hoog is, denkt de Generalitat pas medio oktober toe te zijn aan versoepelingen.

Bijna helft van bars, clubs en discotheken definitief gesloten in Spanje

Het heropenen van het nachtleven in Spanje zou volgens werkgeversorganisatie van de sector, España de Noche, een eind maken aan het massaal omvallen van bars en nachtclubs in Spanje. Sinds maart 2020 hebben 7.000 eigenaren de deuren van hun clubs moeten sluiten. Dat is maar liefst 42 procent van de 16.500 clubs die voor de pandemie in Spanje bestonden.

De Spaanse overheid heeft op meerdere momenten steun toegezegd aan de sector. Spain Nightlife, een van de organisaties binnen deze branche, meldt dat dit slechts 1 procent van de verliezen heeft gedekt.

Opening nachtleven moet botellones stoppen

Om de hoop van de sector om te zetten in actie was España de Noche woensdag aanwezig bij het Ministerie van Volksgezondheid tijdens de Interterritoriale Commissie. De organisatie eist van het Ministerie dat ze op 1 oktober weer volledig open kunnen voor publiek.

Het openen van de bars en nachtclubs moet niet alleen een verademing worden voor de eigenaren die al anderhalf jaar zonder inkomsten zitten. Het moet ook een gecontroleerd alternatief bieden aan de ‘botellones’, de illegale drankfeestjes van jongeren die worden gehouden. Momenteel lukt het de Spaanse politie niet om deze feesten de kop in te drukken wanneer er teveel mensen aanwezig zijn die zich niet aan de gezondheidsmaatregelen houden.

Gelijke regels voor heel Spanje

Om het uitgaansleven zo veilig mogelijk te openen hebben werkgeversorganisaties de invoering van het Covid-certificaat geëist om toegang te krijgen tot clubs en bars. In Andalusië is dit geprobeerd, maar werd het vervolgens via de rechter weer ongedaan gemaakt. Na veel juridisch getouwtrek neemt Galicië in Spanje nu het voortouw om deze maatregel te hanteren voor toegang tot het nachtleven.

Werkgeversverenigingen pleiten nu massaal om een nationale regelgeving die voor heel Spanje toegepast kan worden om het nachtleven overal op dezelfde manier veilig te heropenen. Het laatste wat verenigingen – en ook de Spanjaarden willen – is 17 verschillende regelgevingen om ’s avonds een drankje in een bar te kunnen drinken.

Dit vind je misschien ook leuk