Seismische reeks Spaanse eiland La Palma nog niet voorbij

door admin
Seismische reeks Spaanse eiland La Palma nog niet voorbij

In totaal zijn er sinds zaterdag meer dan 3.000 kleine aardbevingen geteld op het Spaanse eiland. Het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) heeft op donderdag tot het moment van schrijven 22 seismische bewegingen waargenomen waarvan de zwaarste een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter. Het instituut meldt dat de bevingen in kracht afnemen.

Code geel noodplan nog steeds van kracht voor vier gemeentes

Ondanks het feit dat de aardbevingen in kracht afnemen, durft het regiobestuur van de eilanden nog niet opgelucht adem te halen. Ook is er nog altijd sprake van code geel van het noodplan voor de gemeentes El Paso, Los Llanos de Aridane, Mazo en Fuencaliente.

Als code geel wordt afgegeven dan wordt de seismische activiteit nauwer gecontroleerd, de bevolking wordt geïnformeerd en zij worden voorbereid op een mogelijke evacuatie wanneer er aanleiding is om de alarmcode te wijzigen naar oranje of zelfs rood.

Kans op vulkaanuitbarsting klein maar niet ondenkbaar

Het feit dat het noodplan nog van kracht is, is de ontdekking van een klein reservoir met magma door het Instituto Vulcanológico de Canarias. Ongeveer 11 kubieke meter magma is aan de binnenzijde van de Cumbre Vieja-vulkaan gelokaliseerd op een diepte van zo’n 6 a 7 kilometer. Ook is het bodemterrein van de vulkaan met enkele centimeters veranderd. Hoewel de kans op een aardbeving klein is, kunnen onderzoekers van het instituut dit nog niet uitsluiten.

Volgens geoloog José Luis Barrena blijft het vooralsnog bij een seismische reeks die over het algemeen niet leidt tot een grote vulkaanuitbarsting of naschokken. Ook historische gegevens over het eiland La Palma van de afgelopen 600 jaar tonen aan dat er meerdere keren sprake is geweest van seismische trillingen waarvan enkele hebben geleid tot een zeer kleine lava-emissie. In veel gevallen ging het hierbij niet om een explosieve uitbarsting.

De laatste vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma betreft de uitbarsting van de vulkaan Teneguía in oktober en november 1971.

Dit vind je misschien ook leuk