Eerste klinische geval ter wereld van tiener met gameverslaving in Spanje

door admin
Eerste klinische geval ter wereld van tiener met gameverslaving in Spanje

Het gaat om een tiener uit Castellón. Hij was zo verslaafd aan Fortnite dat hij er 20 uur per dag aan besteedde en uiteindelijk twee maanden in het ziekenhuis heeft moeten doorbrengen om van zijn afhankelijkheid van het spel af te komen. 

De moeilijke situatie die de jongen door zijn gameverslaving doormaakte staat omschreven in een rapport dat is gepubliceerd door een team van het provinciale ziekenhuis in Castellón, de Jaume I Universiteit en het Academisch ziekenhuis in dezelfde plaats. Het is het eerste klinische geval van dit type wereldwijd dat is gedocumenteerd.

De symptomen

De minderjarige had medische hulp nodig nadat hij symptomen vertoonde die de alarmbellen in zijn omgeving deden rinkelen: hij isoleerde zich in zijn huis; kleedde zich niet meer om, vergat te douchen; wees keer op keer sociale interacties af; weigerde om naar gezondheidsdiensten te gaan; toonde aanhoudende inflexibiliteit en weinig interesse in zijn omgeving en was zeer selectief met beperkte activiteiten. Bovendien vertoonde de jongen veranderingen in het dagelijks levens- en slaapritme. Nadat hij altijd een modelleerling zou zijn geweest, leidde deze situatie onder meer tot veelvuldig spijbelen.

Acht maanden in behandeling

De psychiater die de jongen behandelde bevestigde in de krant La Vanguardia dat de tiener “niet op de hoogte was van de problemen die hij veroorzaakte. Toen hij het wel wist, zag hij geen verband tussen zijn schermtijd en de dingen die hij liet liggen.” Daarom besloot het medisch team een ​​ontwenningskuur van schermen uit te voeren.

De opname maakte het mogelijk om wekenlang de omgeving van de jongen te isoleren en stelde de behandelaars in staat om – na een initiële ontwenning – de verslaving langzaam af te bouwen.

Beetje bij beetje maakte de jongen weer contact met zijn familie en zijn omgeving, tot het punt waarop de dokters hem toestonden naar huis terug te keren op een manier waarop hij zich te allen tijde vergezeld en veilig voelde. Na acht maanden medische follow up werd de jongen ontslagen en kon hij zijn leven voortzetten met een gereguleerd gebruik van schermen met voorwaarden en tijdslimieten. 

De waarschuwing van de experts

Naar aanleiding van deze casus willen de auteurs van het rapport waarschuwen voor de noodzaak om aandacht te besteden aan het gedrag van minderjarigen onder wie het gebruik van nieuwe technologieën zich heeft verspreid. “De toenemende vroegrijpheid in hun consumptie” kan leiden tot een “gebrek aan rijping in uitvoerende en cognitieve functies tijdens de adolescentie”.

Een van de aanbevelingen om gameverslaving te voorkomen is het toezicht op de schermtijd. Ouders moeten “duidelijke en goed gedefinieerde grenzen stellen” en “bevorderen dat de kinderen ook andere bronnen van bevrediging hebben”.

Dit vind je misschien ook leuk