Groene partij voor rookverbod op Spaanse stranden

door admin
Groene partij voor rookverbod op Spaanse stranden

“In Spanje worden meer dan 30.000 miljoen sigaretten geconsumeerd en de filters van 15 procent daarvan komen op het strand terecht” en “sigarettenpeuken hebben tien jaar nodig om af te breken en kunnen tijdens dit proces door dieren worden ingeslikt”, gebruikt de groene partij onder meer als argument. Bovendien vormen de resten van sigaretten volgens de partij 40 procent van het afval van de Middellandse Zee”. 

Wetsvoorstel Afval en Verontreinigde grond

Deze constateringen staan in een van de 27 artikelen van het wetsvoorstel Afval en Verontreinigde grond, die in het parlement in behandeling is.

Einde wegwerpsamenleving

Met deze wet beoogt de partij ook een einde te maken aan de ‘wegwerpsamenleving’ door in te zetten op “het verlengen van de levensduur van de producten” door reparatie en vervanging van onderdelen. Volgens Más País-Verdes Equo blijkt het model “kopen, weggooien, kopen onhoudbaar”, dus stelt de partij voor “een studie uit te voeren” naar de gebruiksduur van de producten”, die “openbaar en gemakkelijk toegankelijk is zodat consumenten deze kunnen raadplegen bij het kiezen van de meest duurzame producten”.

Nieuw recyclingmodel

Evenzo roept de partij middels het wetsvoorstel op tot een nieuw “recyclingmodel in Spanje”, omdat het huidige systeem “zeer ineffectief” is aangezien “44 procent van het Spaanse plastic op stortplaatsen belandt”.
 
Retoursysteem voor containers 

Om deze trend te keren, heeft de politieke formatie net als de PSOE en Unidas Podemos voorgesteld een verpakkingsretoursysteem zoals dat al wordt gebruikt in Zweden, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Canada en de Verenigde Staten, in te voeren. De consument krijgt dan bij elk geretourneerd product een kleine vergoeding. Een soort statiegeld.

Weggegooide levensmiddelen

In dit kader wil de partij ook benadrukken dat weggegooide levensmiddelen goed zijn voor 10 procent van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Om dit tegen te gaan is het voorstel dat supermarkten en andere partijen in de levensmiddelenketens goede voeding niet kunnen weggooien en worden gedwongen om “ze te schenken aan gaarkeukens, voedselbanken of NGO’s” via het Afvalpreventieplan van de setaat. 

Dit vind je misschien ook leuk