Waar in Spanje grootste risico op aardbevingen?

door admin
Waar in Spanje grootste risico op aardbevingen?

Zondagmiddag barstte de vulkaan Cumbre Vieja uit met evacuaties van 10.000 inwoners tot gevolg. Het Nationaal Instituut voor Geografie (IGN) beschouwt La Palma als een van de meest seismisch actieve gebieden van Spanje, oftewel de meest aardbevingsgevoelige.

Velen zullen zich hierdoor afvragen; zijn er nog meer gebieden in Spanje die gevoeliger zijn voor seismische trillingen? Het Nationaal Instituut voor Geografie heeft Spanje ingedeeld in vier categorieën op basis van hoe groot de kans is dat een gebied te maken krijgt met seismische activiteit; klein, gemiddeld, groot, zeer groot. In het Spaanstalige artikel van 20minutos.es is deze kaart van Spanje te zien.

Canarische eilanden met zeer grote kans op aardbevingen

Itahiza Domínguez, seismoloog bij het IGN, vertelt dat in eerste instantie alle Canarische eilanden vulkanisch van aard zijn. Toch zijn de vulkanen op de eilanden niet allemaal actief. Op Tenerife en El Hierro is de kans op een aardbeving namelijk het grootst, gevolgd door het noordelijk deel van Lanzarote.

Andere plekken in Spanje met zeer grote kans op aardbevingen

Het oostelijk deel van Málaga en het westen van Granada behoort ook tot een van de plekken in Spanje met een zeer groot risico op seismische activiteit. Een andere grote risicofactor is volgens het IGN de breuk in de Alborán-zee die eind 2020 en begin 2021 zorgde voor een reeks aardbevingen. Deze breuk kan zorgen voor tsunami’s die bedreigend zijn voor de zuidelijke kustlijn van Spanje. Het risico op aardbevingen wordt ook zeer groot geacht in het oosten van Murcia en het westen van Alicante.

Gebieden met groot risico op aardbevingen in Spanje

De gebieden in Spanje met een grote kans op seismische activiteiten zijn bijna de hele provincie van Huelva en de zuidelijke provincies van Málaga tot aan Alicante. De Pyreneeën zijn altijd al een van de meest risicovolle plekken in Spanje geweest voor wat betreft aardbevingen. Het Iberisch schiereiland ‘botst’ als het ware met Frankrijk waardoor de bergketen is ontstaan. Dit soort botsingen kan zorgen voor aardbevingen hoewel het volgens het IGN niet een zeer actief gebied is.

Welke gebieden in Spanje worden gekwalificeerd als gemiddeld risico

Gebieden in Spanje waar sprake is van een gemiddeld risico op aardbevingen zijn Lugo en Ourense, het zuiden van Badajoz, Córdoba, Cádiz, Jaén, Albacete en Valencia. Ook de strook van het oosten van Baskenland, Navarra, het noorden van Huesca en Lleida richting het zuiden van Girona en de volledige provincies van Barcelona en Tarragona behoren tot deze categorie. Ook op de Balearen en de overige Canarische eilanden wordt het risico als gemiddeld beschouwd.

In alle overige provincies in Spanje is er sprake van een laag risico op aardbevingen. 

Dit vind je misschien ook leuk