Spanje kan geld coronaherstelfonds mislopen maar onbekend hoeveel

door admin
Spanje kan geld coronaherstelfonds mislopen maar onbekend hoeveel

Het coronaherstelfonds, genaamd Next Generation EU, is het fonds waarmee lidstaten vanaf 2022 de economische en sociale gevolgen van de coronacrisis kunnen bestrijden. Het fonds voor alle EU-landen omvat 750 miljard euro waarvan naar verwachting ruim 140 miljard voor Spanje wordt gereserveerd.

Wat beloofde Spanje aan de Europese Commissie?

Elk land moest begin 2021 plannen indienden die bijdragen aan het herstel van het land na de klappen die de pandemie heeft uitgedeeld. Voor elke mijlpaal die een land bereikt, zal de Commissie geld uitkeren. Zo heeft de Spaanse regering bijvoorbeeld beloofd voor 31 december 2021 een hervorming van de arbeidssector en het tweede deel van de pensioenhervormingen goed te keuren.

Brussel houdt bewust achter hoever de kraan dicht te draaien

Echter, wanneer een land slechts een deel van de maatregelen doorvoert, is het niet bekend of Brussel een deel van het beloofde bedrag zal uitbetalen en zo ja, hoeveel dat zal zijn. Volgens bronnen van de Spaanse nieuwssite Voz Populí kiest het Europese Parlement er bewust voor om hier geen concreet geldbedrag aan te hangen omdat het Parlement landen extra wil stimuleren om de beloofde doelen te behalen.

Realistisch scenario dat Spanje beloofde doelen niet volledig haalt

In Spanje is dit bijvoorbeeld een zeer realistisch scenario aangezien slechts een deel van de pensioenshervormingen werd goedgekeurd toen er redelijk makkelijk overeenstemming kon worden bereikt tussen de vakbonden en politieke partijen. Het tweede deel zal waarschijnlijk een stuk lastiger worden. Het laatste wat Brussel wil is dat regeringen gaan berekenen hoeveel euro’s ze mislopen door het niet behalen van een doel of het verlies aan stemmen bij de volgende verkiezingen wanneer er lastige keuzes moeten worden gemaakt.

De tekst van de verordening inzake het Next Generation-programma luidt: “Als er wordt besloten dat een land niet de nodige maatregelen heeft genomen om aan de mijlpaal te voldoen, wat tot gevolg heeft dat er geen toestemming verleend kan worden voor uitbetaling, dan kan de Europese Commissie voorstellen om de betalingen in zijn geheel of gedeeltelijk te schorsen.”

Dit vind je misschien ook leuk