Welke plekken langs Camino de Santiago in Spanje zijn het gevaarlijkst?

door admin
Welke plekken langs Camino de Santiago in Spanje zijn het gevaarlijkst?

De pelgrimsstad Santiago de Compostela in het uiterste noordwesten van Spanje trekt al meer dan duizend jaar katholieken om het heiligdom van ‘San Jacobo’ te bezoeken. Ook vandaag de dag is de Camino de Santiago nog steeds een van de beroemdste pelgrimstochten die je kunt maken en die bestaat uit een netwerk van paden door Europa met Santiago de Compostela als eindbestemming.

Waarom is Camino de Santiago momenteel zo populair?

Dit jaar is het heilige jaar: Año Xacobeo. De basiliek in Santiago werd recent opgeknapt en sinds april is de sierlijke barokke gevel voor het eerst in acht jaar niet meer verborgen achter de steigers van de renovatiewerkzaamheden.

Ook is er de laatste tijd veel aandacht besteed aan het verbeteren van de infrastructuur en hebben diverse organisaties campagne gevoerd om mensen aan te moedigen deze tocht te maken. Dit alles zorgt ervoor dat het wellicht drukker dan ooit is op de wegen die leiden naar het beroemde Santiago de Compostella.

Pelgrimsroute Spanje op diverse plekken gevaarlijk

Precies om deze reden is het raadzaam om goed voorbereid te starten aan deze pelgrimsroute en waakzaam te zijn op plekken waar toch nog vaak ongelukken voorkomen. De tocht wordt vaak afgelegd door voetgangers en fietsers en dit zijn precies de meest kwetsbare doelgroepen.

Wat zijn de gevaarlijkste plekken van Camino de Santiago in Spanje?

De Spaanse verkeersautoriteit DGT heeft een wegennetwerk van meer dan 7.000 kilometer en elf verschillende routes geanalyseerd. Het DGT werkt hierin samen met het regiobestuur van Galicië om de Camino de Santiago veiliger te maken. Beide instellingen maakten een website met tips voor de ideale voorbereiding op de route. Volgens het DGT en de regio Galicië zijn dit de gevaarlijkste punten langs de routes richting Santiago de Compostela:

Camino Francés

N-540 Portomarín-Palas de Rei (gemeente: Portomarín); LE-142 Rabanal del Camino-Ponferrada (Santa Colomba de Somoza). LE-6702 Calzadilla de los Hermanillos-Mansilla de las Mulas (El Burgo Ranero); BU-403 Castrillo Mota de Judíos-Carretera (Castrillo Mota de Judíos).

Camino del Norte

N-634 Zarautz-Deba (Deba); AS-17 Oviedo-Avilés (Cervera). N-632a Soto de Luiña-Cadavedo (Valdés); N-634a Cadavedo-Luarca (Valdés).

Vía de la Plata

N-525 O Castro-Silleda (Dozón); Laza-Xunqueira de Ambia (Sarreaus). CC-84 Variante-Valdeobispo (Carcaboso-Valdeobispo); LE-04 Benavente-Alija del Infantado (Alija del Infantado).

Camino del Sureste

CM-412 Fuente Álamo-Petrola (Fuente Álamo); AB-219 Higueruela-Chinchilla de Montearagón (Hoya-Gonzalo). AB-216 Almansa-Higueruela (Higueruela); AB-302 Montealegre del Castillo-Petrola (Montealegre del Castillo).

Camino de Madrid

M-607 Manzanares el Real-Cercedilla (Navacerrada). VP-5501 Peñaflor de Hornija-Medina de Rioseco (Peñaflor de Hornija); VA-920 Berrueces-Moral de la Reina (Tamariz de Campos).

Camino del Delta del Ebro

A-221 Fabara-Caspe (Caspe); VP-024 Alagón-Gallur (Alagón). VP-024 Alagón-Gallur (Alagón); LR-288 Tudela-Alfaro (Alfaro).

Camino Catalán

A-130 Monzón-Berbegal (Monzón); SC-22149-02 Bolea-Sarsamarcuello (Loarre). A-1217 Berbegal-Pueyo de Fañanás (Alcalá del Obispo); HU-V-8411 Pueyo de Fañanás-Huesca (Blecua y Torres).

Camino de Sant Jaume

N-II Bujaraloz-Pina de Ebro (Bujaraloz); A-1107 Bujaraloz-Pina de Ebro (Pina de Ebro). N-IIa Candasnos-Burjaraloz (Candasnos); A-2213 Candasnos-Bujaraloz (Peñalba).

Camino Inglés

AC-214 A Coruña-Hospital de Bruma (Xira); DP-0105 Betanzos-Ordes (San Esteban de Cos). DP-0105 Betanzos-Ordes (Abegondo); AC-462 Ordes-Agualada (Santiago de Compostela).

Camino Fixterra Musia

DP-3404 Dumbría-Muxía (Dumbría); AC-445 Corcubión-Cabo Fisterra (San Roque). DP-5603 Negreira-Olveiroa (Negreira); AC-448 Santiago de Compostela-Negreira (Negreira).

Camino Portugués

PO-552 A Guarda-Baiona (A Ermida); EP-9407 Pontevedra-Caldas de Reis (O Curuto). PO-552 Baiona-Castrelos (Vigo); EP-3102 Baiona-Castrelos (Baiona).

Dit vind je misschien ook leuk