Spaanse regering verhoogt financiële staatssteun voor wederopbouw La Palma

door admin
Spaanse regering verhoogt financiële staatssteun voor wederopbouw La Palma

Een paar dagen geleden beloofde de Spaanse premier nog 206 miljoen euro voor het wederopbouwplan, maar woensdag verhoogde hij de steun naar 214 miljoen euro. Dit bedrag is bestemd voor gebieden van ‘vitaal belang’, aldus Sánchez en wordt geïnvesteerd in huisvesting, landbouw en visserij, irrigatie, infrastructuur en werkgelegenheid. 60 miljoen euro is toegezegd voor de speciale ERTE’s voor de Canarische Eilanden om hiermee ‘kansen, banen, stabiliteit en zekerheid’ voor de bevolking van de Canarische Eilanden te garanderen.  

Zekerheid voor bevolking

‘Wij werken eraan om met elkaar de bevolking van La Palma de grootste zekerheid te bieden’, zei de premier tijdens zijn bezoek aan het eiland. Hij voorspelde dat ‘het helaas niet het laatste bezoek zal zijn’ en beloofde dat hij terugkeert. 

De regeringsleider had een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Canarische Eilandenplan voor vulkanische noodsituaties (Pevolca) en verscheen vervolgens voor de media in het Salazar-paleis. Daarna reisde hij naar het hulpcentrum voor de slachtoffers in Los Llanos de Aridane, een van de steden die het zwaarst door de uitbarsting is getroffen. 

Tien dagen gelden bracht de president zijn voorlaatste bezoek aan La Palma, hij kondigde toen een tweede steunpakket aan voor het eiland ter waarde van 206,9 miljoen euro, om huisvesting, bedrijven, plantages en infrastructuur te waarborgen, het watervoorzieningsprobleem van het eiland te verlichten en steun te bieden op het gebied van werkgelegenheid, landbouw en toerisme.  

Eerdere bezoeken

Het eerste bezoek van Sánchez na de vulkaanuitbarsting vond plaats op 19 september, de dag van de uitbarsting. Hij bleef een paar dagen op het eiland, met een onderbreking voor een toespraak in de Algemene Vergadering van de VN. Sánchez keerde terug naar het eiland om de koning en de koningin te vergezellen bij hun bezoek aan La Palma op 23 september.  

Tijdens het eerste bezoek was La Palma het decor voor een internationaal interview van Sánchez met de nieuwszender CNN. De Spaanse premier had tijdens de Algemene Vergadering van de VN een gesprek geregeld met journaliste Christiane Amanpour, die hem vanuit Londen vragen zou stellen. Het vluchtige bezoek van Sánchez aan de Big Apple om terug te keren naar de Canarische Eilanden betekende echter dat de verbinding vanaf La Palma tot stand moest worden gebracht. 

Dit vind je misschien ook leuk