La Palma registreert zwaarste aardbeving tot nu toe

door admin
La Palma registreert zwaarste aardbeving tot nu toe

Het laatste record werd woensdag gevestigd door een nieuwe beving van 4,4 op Richter’s schaal. De eerste uren van deze donderdag is de seismische activiteit weer verhevigd op het eiland rond de magma-spuwende vulkaan met 56 aardbevingen tussen 00:00 en 07:15 uur, waarvan acht met magnitudes groter dan 3 en twee boven 4: Er werd ook nog een beving van 4,1 genoteerd in Mazo op een diepte van 37 kilometer. De vijftig aardbevingen zijn gelokaliseerd tussen Fuencaliente en Mazo op dieptes variërend van 4 k tot 37 kilometer.

680 hectare getroffen en meer dan 1.500 gebouwen verwoest

Volgens de laatste update van Copernicus, het observatieprogramma van de Europese Unie, heeft de lava die uit de vulkaan op het eiland La Palma komt en door het omliggende gebied stroomt tot dusver 680,4 hectare aangetast en 1.548 gebouwen verzwolgen.

Het aantal hectaren dat op de 26ste dag van de vulkaanuitbarsting getroffen is, nam met 24,4 toe ten opzichte van de voorgaande 24 uur. In diezelfde tijdspanne raakten 90 gebouwen extra verwoest.

De lava stroomt nu in drie stromen naar beneden met een snelheid van ongeveer 50 meter per uur. Een van de drie stromen bedreigde de wijk La Laguna en leidde tot de evacuatie van meer dan 700 mensen. Daarnaast beval PEVOLCA woensdagavond ook de evacuatie van een nieuwe wijk in de gemeente Los Llanos de Aridane, vanwege de opmars van de laatste lavastroom die door de uitbarsting werd gegenereerd.

Woensdag bezocht de president van de regering, Pedro Sánchez, La Palma voor de vierde keer sinds het begin van de vulkaanuitbarsting, en vroeg vanaf daar de bevolking om geduld omdat wetenschappers waarschuwen dat het einde van de uitbarsting niet voorzienbaar is.

Op de vraag wat dan de incicatoren zouden zijn die wijzen op het einde van de uitbarsting, antwoordde Carmen López, de directeur van het Nationale Geografische Instituut, gaf antwoord op de vraag naar wat dan de indicatoren zijn die wijzen op het einde van de uitbarsting. López wees op drie tekenen van uitputting. “De vulkanische beving zou moeten afnemen, maar die is nu nog steeds erg intens.” Ten tweede moet de seismiciteit die wordt gevoeld, die wordt geassocieerd met de heraanpassing van het diepste deel van de vulkaan, “in frequentie en omvang afnemen”. Bovendien “is de hoeveelheid gassen die in de atmosfeer wordt uitgestoten, zwaveldioxide, nog zeer hoog.” De expert gaf aan dat “wanneer deze parameters afnemen, we aanwijzingen kunnen hebben dat het einde van de uitbarsting dichterbij is.”

Dit vind je misschien ook leuk