Spanje doet recordinvestering om kinderarmoede tegen te gaan

door admin
Spanje doet recordinvestering om kinderarmoede tegen te gaan

Minister Ione Belarra van Sociale rechten noemt de armoedecijfers onder kinderen onacceptabel en wil dit probleem bestrijden met een recordinvestering van 779 miljoen euro tot 2027. Vóór de pandemie was Spanje het derde land in de Europese Unie met het hoogste percentage kinderarmoede (27,4%), na Roemenië en Bulgarije.

Pandemie vergroot kinderarmoede in Europa

Woensdag werd voor de Europese Commissie een rapport gepresenteerd dat was opgesteld door Unicef en onderzoekers van het CSIC. Hoewel nog niet alle cijfers en resultaten bekend zijn, wijst alles erop dat de pandemie armoede onder kinderen alleen maar heeft verergerd en de ongelijkheid groter is geworden.

Europese kindergarantie hard nodig in Spanje

Daarom werd er in september een zogenaamde kindergarantie in Europa afgekondigd met als doel om armoede en sociale uitsluiting van kinderen in nood te voorkomen. Het is vervolgens aan elk land hoe het geld uit de beschikbare Europese fondsen te besteden. Naar verwachting zal de Spaanse regering in maart 2022 een actieplan voor de komende vijf jaar klaar hebben om armoede onder kinderen terug te dringen.

Het programma ‘Garantía Infantil Europea’ moet er in Spanje voor zorgen dat alle kinderen gratis toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en opvang, buitenschoolse activiteiten, ten minste één gezonde maaltijd op een schooldag, gezondheidszorg, huisvesting en gezonde voeding.

Spanje kan armoede al 10 jaar niet terugdringen

Minister Belarra sprak tijdens een evenement van de Europese Commissie in Spanje over dat kinderarmoede een van de grootste mislukkingen van Spanje als land is. Het lukt Spanje al 10 jaar niet om de armoedecijfers onder kinderen terug te dringen. Volgens de minister is het niet alleen op te lossen door gezinnen extra geld te geven wil daarom investeren in deze basisvoorzieningen zodat ieder kind in Spanje hier vanaf de geboorte van kan profiteren.

Spaanse regering presenteert in maart 2022 concreet pakket aan maatregelen

De uitvoering van de kindergarantie zal in november door de minister binnen de Spaanse regering worden besproken. Een van de maatregelen is een pakket met steunmaatregelen voor de eerste drie jaar na de geboorte van een kind. De regering heeft als doel om tegen 2030 de kinderarmoede met minstens de helft te hebben teruggedrongen, de uitgaven voor onderwijs en opvang van jonge kinderen te hebben verdubbeld en het implementeren van meer toeslagen voor gezinnen. 

Dit vind je misschien ook leuk