Bijna helft Spaanse multinationals betaalt minder dan 15 procent belasting

door admin
Bijna helft Spaanse multinationals betaalt minder dan 15 procent belasting

Gegevens die een idee kunnen geven van het aantal bedrijven dat getroffen wordt door de maatregel die in de komende algemene staatsbegroting (PGE) moet komen. Concreet betaalde 46 procent van de grote Spaanse multinationals – die met een activiteit van meer dan 750 miljoen euro – minder dan dat percentage met betrekking tot hun wereldwijde winst.

De statistieken die deze week door de belastingdienst zijn gepubliceerd, komen overeen met het jaar 2018 en geven aan dat het effectieve tarief dat grote Spaanse bedrijven dragen (voor de belastingen die ze niet alleen in Spanje betalen, maar in alle landen waar ze actief zijn waar ze deze belasting betalen) op gemiddeld 18,3 procent ligt. Dat wil zeggen, boven de minimum 15 procent die de regering wil opleggen.

Hierbij moet rekening gehouden worden dat de gegevens die afkomstig zijn uit het nieuwe model 231 van de landenaangifte van de 122 multinationals die de omzet van 750 miljoen overschrijden, de betalingen van de dochterondernemingen in het buitenland omvatten, met een totaal van 15.000.

Volgens de Belastingdienst betaalt ongeveer 26 procent van deze bedrijven meer dan 25 procent belasting over hun wereldwijde winst. Dat percentage is hoger dan het nominale Spaanse tarief. Maar vele anderen verlagen het gemiddelde aanzienlijk. Voor in totaal 20 multinationals, met 2.461 geregistreerde dochterondernemingen, bedraagt ​​de belastingdruk zelfs amper 1,88 procent.

Aan de andere kant van de tabel staan ​​de 31 bedrijven die een positief effectief tarief van 32,31 procent betalen. De kloof laat onder meer zien dat het probleem van de belastingheffing van grote multinationals niet zozeer de omvang is, maar de praktijken om die belastingaanslag te verlagen. Veel bedrijven betalen daar belasting waar de belastingdruk lager is. 

Volgens gegevens van de Belastingdienst registreren nationale multinationals 53 procent van hun wereldwijde omzet in Spanje, maar plaatsen ze slechts 42 procent van hun winst en 39 procent van de belasting die ze betalen in Spanje. “Integendeel, het aandeel van de wereldomzet door dochterondernemingen in Amerika bereikt slechts 22 procent, maar ze declareren 30 procent van de wereldwinst en 33 procent van de daar betaalde belasting”, aldus blijkt uit informatie van Hacienda.

Dit vind je misschien ook leuk