Tweede recordzondag op rij voor elektriciteitsprijs in Spanje

door admin
Tweede recordzondag op rij voor elektriciteitsprijs in Spanje

Vergeleken met dezelfde dag een jaar geleden is de stijging 394%, d.w.z. dat de Spanjaard bijna vier keer zo veel betaalt voor elektriciteit. De hoogste prijs, 270 euro/MWh, wordt zondag verwacht tussen 20.00 en 21.00 uur, terwijl de laagste prijs tussen 16.00 en 17.00 uur zal liggen, op 183,84 euro/MWh.

Record na record

De elektriciteitsprijs heeft vrijdag het op één na hoogste record uit de geschiedenis gevestigd, hoewel het absolute record al meer dan een week geleden werd bereikt, toen de prijs op 7 oktober boven de de 288,53 euro uitkwam.

De elektriciteitsrekening is in oktober omhoog geschoten en als de prijzen de hele maand gelijk zouden blijven, zou de gemiddelde gebruiker 135,57 euro betalen. Dit is 109,8% meer dan de 64,61 euro van een jaar geleden, blijkt uit een door consumentenorganisatie Facua uitgevoerde analyse van de PVPC, de aan de groothandelsmarkt geïndexeerde elektriciteitsprijs die geldt voor 10,7 miljoen consumenten, ongeveer 40% van alle huishoudens. Het ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (Miteco) heeft een openbare raadpleging gelanceerd over de wijziging van deze PVPC.

Maatregelen Spaanse regering niet afdoende

Facua waarschuwt ook dat de nieuwe maatregelen van de regering ‘absoluut onvoldoende’ zijn en is van mening dat zij ‘de enorme stijging van de tarieven slechts licht afremmen’.

De verlaging van de btw tot 10%, de opschorting van de belasting van 7% op de elektriciteitsproductie, de verlaging van de elektriciteitsbelasting tot 0,5% en de verwachte bijdrage van 2,6 miljard euro van de elektriciteitsbedrijven uit de zogenaamde windfalls, de ‘uit de lucht gevallen winsten’ zijn enkele van de maatregelen die de Spaanse regering heeft genomen.

Zo denkt Europa

De Europese Commissie houdt de door Spanje voorgestelde maatregelen om de stijging van de elektriciteitsprijzen het hoofd te bieden, zoals de mogelijkheid om gezamenlijk gas aan te kopen om strategische reserves aan te leggen, in beraad. De EU heeft er bij de lidstaten op aangedrongen ‘prioriteit te geven aan de al in de bestaande wetgeving opgenomen acties die een ‘onmiddellijk’ effect kunnen hebben’.

Dit vind je misschien ook leuk