Twaalf procent meer hypotheken verstrekt in Spanje in derde kwartaal

door admin
Twaalf procent meer hypotheken verstrekt in Spanje in derde kwartaal

Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde hypotheekwaarde was net geen 133.00 euro. De hypothecaire kredietverlening daalde bij het begin van de pandemie in het eerste kwartaal van 2020. In dezelfde periode dit jaar veerde het aantal verstrekte hypotheken sterk op.

De kredietverlening is nog steeds sterk, wat verklaart waarom de Spaanse vastgoedmarkt er zo gezond uitziet. Hoewel velen dachten dat de banken de kredietverlening zouden stopzetten, hebben ze dat niet gedaan. 

Het aantal ondertekende leningen in augustus was 12% hoger dan vorig jaar. Volgens de Vereniging van Spaanse Notarissen daalde wel de gemiddelde waarde van de afgesloten hypotheken met 1,6 procent tot 132.940 euro.

Hypotheken per regio

De regio’s waar de meeste hypotheken werden afgesloten waren Andalusië, Catalonië en Madrid. De eilanden en de regio Valencia kenden de grootste procentuele stijging op jaarbasis met 50 procent op de Balearen en 35 procent op de Canarische Eilanden. Madrid zag de kredietverlening echter teruglopen, blijkt uit de jaarcijfers. De gebieden die het populairst zijn bij buitenlandse kopers blijven groeien.

Euribor rentevoet

De 12-maands Euribor (de basisrente die wordt gebruikt om de rentebetalingen op de meeste hypotheken in Spanje te berekenen) sloot het kwartaal af op -0,492 als maandelijks gemiddelde, vergeleken met -0,414 in dezelfde maand een jaar eerder. Dit betekent dat leners in Spanje met jaarlijkse herwaardering van Spaanse hypotheken op basis van Euribor hiervan hebben geprofiteerd. Voor een typische lening van  120.000 euro met een looptijd van 20 jaar zou de maandelijkse aflossing bijvoorbeeld met ongeveer 4 euro per maand zijn gedaald.

De Euribor bevindt zich nog steeds in de buurt van het laagste niveau ooit dat in januari werd bereikt. De inflatie in de eurozone loopt echter op en de Europese Centrale Bank moet daardoor mogelijk de tarieven verhogen. De inflatie in Spanje ligt al op 4 procent en stijgt. Ter vergelijking: in september bedroeg de inflatie in de eurozone 3,4 procent.

Dit vind je misschien ook leuk