Dit zijn de Spaanse officiële feestdagen en lange weekenden in 2022

door admin
Dit zijn de Spaanse officiële feestdagen en lange weekenden in 2022

Het gaat in 2022 om twaalf feestdagen, één meer dan in 2021. Acht hiervan worden landelijk gevierd. Dat zijn:

– Zaterdag 1 januari: Nieuwjaarsdag (Año Nuevo)

– Donderdag 6 januari: Driekoningen (Día de los Reyes Magos)    

Op 6 januari wordt de Bijbelse gebeurtenis gevierd dat de wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en deze volgden om het kindje Jezus te vinden in Bethlehem. Op 6 januari krijgen de kinderen hun geschenken van de Drie Wijzen. De avond ervoor, op 5 januari, vinden in veel dorpen en steden Cabalgatas de Reyes Magos plaats, de Driekoningenoptochten.

– Vrijdag 15 april: Goede Vrijdag (Viernes Santo)

– Maandag 15 augustus: Maria-Tenhemelopneming (Asunción de la Virgen)

Deze dag wordt ook wel Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart genoemd. Ook deze nationale feestdag heeft haar oorsprong in de katholieke kerk. Het is de dag waarop de opneming van Maria in de hemel met lichaam en ziel wordt herdacht en gevierd. 

– Woensdag 12 oktober: Nationale feestdag van Spanje (Fiesta Nacional de España)

Op 12 oktober viert Spanje la Fiesta Nacional de España ofwel de Día de Hispanidad. Op deze dag wordt gevierd dat Cristobal Colón, ofwel Columbus, op 12 oktober 1492 voet aan wal zette op het Amerikaanse continent. 

– Dinsdag 1 november: Allerheiligen (Día de Todos los Santos)

Bijna heel katholiek Spanje viert op 1 november de Día de todos los Santos, de dag waarop de overledenen geëerd worden. Hele families bezoeken de graven van overleden bekenden, familieleden of andere dierbaren om daar bloemen neer te leggen. 

– Dinsdag 6 december: Dag van de Spaanse grondwet (Día de la Constitución Española)

Op deze dag wordt de totstandkoming van de grondwet (ook wel Carta Magna genoemd) uit 1978 gevierd. Een belangrijke mijlpaal voor Spanje, omdat er drie jaar na de dood van dictator eindelijk weer een democratie werd gevormd in Spanje.

– Donderdag 8 december: Onbevlekte Ontvangenis (Día de la Inmaculada Concepción)

Dit feest staat stil bij de onbevlekte ontvangenis die negen maanden voor de geboorte van Maria, op 8 september, plaatsvond.

Verschillen per autonome regio

Verder zijn er nog vier gemeenschappelijke feestdagen die niet noodzakelijkerwijs in alle autonome gemeenschappen gevierd worden: 

– Donderdag 14 april: Witte Donderdag (Jueves Santo)

– Maandag 2 mei: de maandag na 1 mei, Dag van de Arbeid (Lunes posterior a la Fiesta del Trabajo)

– Maandag 25 juli: Dag van Apostel Jacobus (Día de Santiago Apostol)

Op deze dag wordt traditioneel door de koning of een vertegenwoordiger van het koningshuis bij de mis een offergave gebracht. Als de feestdag voor de heilige Jacobus op 25 juli op een zondag valt, dan wordt de kathedraal van Santiago de Compostela druk bezocht door toeristen, pelgrims en inwoners. Dan viert de katholieke kerk een zogenoemd ‘heilig Compostelisch jaar’.

– Maandag 26 december: Tweede Kerstdag of maandag na Kerst  (Lunes posterior al día de Navidad, Natividad del Señor)

Winkels en banken gesloten

Goed om er even bij stil te staan: tijdens de nationale feestdagen zijn in heel Spanje de overheidsgebouwen, banken, veel supermarkten en de meeste winkels gesloten.

Regionale en lokale feesten

Naast deze nationale feestdagen zijn er ook talloze regionale en lokale feestdagen die per deelstaat en gemeente verschillen. Ook hebben alle autonome regio’s een eigen speciale dag.

Dit vind je misschien ook leuk