Aardbevingen op La Palma nemen toe en nieuwe lavastroom trekt naar zuiden

door admin
Aardbevingen op La Palma nemen toe en nieuwe lavastroom trekt naar zuiden

Hiervan bevinden zich drie binnen de hoofdkegel en twee verder naar het westen, zo bevestigden bronnen van hetNationale Geografische Instituut (IGN) op zondag. “Bij de uitbarsting van La Palma is een nieuwe krater geopend in de hoofdkegel. We zullen zien hoe lang het duurt, want nu stoot het lavastroom uit “, aldus Itahiza Domínguez, een IGN-seismoloog, op zijn Twitter-account.

Nieuwe evacuaties

Bovendien werd een nieuwe lavastroom gegenereerd in het zuidoosten van de vulkaan. Deze verplaatst zich naar het zuiden “langzaam naar Corazoncillo, een gebied dat nu wordt geëvacueerd en dat speciaal wordt bewaakt”, meldde het speciale noodplan voor Vulkanisch Risico van de Canarische Eilanden (PEVOLCA). De stedelijke kern Corazoncillo ligt in Las Manchas, een van de eerste gebieden die door de vulkaan zijn getroffen.

De technisch directeur van PEVOLCA, Miguel Ángel Morcuende, zei op een persconferentie dat deze nieuwe lava-uitstoot zaterdag begon en vervolgens in de middag stopte om daarna weer verder te stromen.” Momenteel beweegt het langzaam. Het is de tiende stroom van Cumbre Vieja sinds de uitbarsting op 19 september begon.

‘Opmerkelijke toename van seismische activiteit’

De expert meldde ook dat er in de afgelopen 24 uur “een opmerkelijke toename van seismische activiteit is geweest, zowel diep als op middelmatig niveau. Het is een van de meest opmerkelijke dingen die we nog steeds hebben; de bevingen zijn opgemerkt door de inwoners van de getroffen gemeenten”. Die voelden zaterdag in elk geval de beving van een kracht van 4,9 op de Schaal van Richter en op een diepte van 38 kilometer op, de grootste sinds de uitbarsting begon.

Na de persconferentie meldde IGN om 18:15 uur lokale tijd een nieuwe aardbeving, zij het met een kracht van 4,3 van een kleinere omvang.

Vervorming wordt verminderd

De expert zei wel dat de mate van vervormingen van het terrein van het eiland als gevolg van de vulkaanuitbarsting beginnen af te nemen. “Dit wordt op regionaal niveau geregistreerd”, dat wil zeggen op de stations die de metingen doen die het verst verwijderd zijn van de stations bij vulkaan.

Morcuende waarschuwde ook dat magma wordt herverdeeld naar andere delen van het eiland. Volgens het Europese Copernicus-satellietsysteem is bij de tweede meting die deze zondag is uitgevoerd, het door de vulkaan verwoeste gebied gestegen tot 901,2 hectare en de verwoeste gebouwen tot 2.146. Deze constatering valt samen met de reactivering van een nieuwe lavastroom in het zuidelijke deel van het uitbarstingscentrum.

In termen van het aantal geëvacueerde mensen zijn er op dit moment 439, tien meer dan gisteren, die worden opgevangen in het Fuencaliente hotel en het Los Llanos de Aridane hotel. Het aantal getroffen hectaren landbouwgrond ligt nu op 260 hectare, bijna 14 meer dan op het moment van de laatste update. Hiervan komen 145 hectaren overeen met bananenbomen, 53 met wijngaarden en bijna 23 met avocadoteelt.

Niet optimistisch

Los van bovengenoemde statistieken schrijft ABC dat de inwoners van La Palma hun moed verliezen. Al levert de uitbarsting een beangstigend en tegelijkertijd spectaculair visueel spektakel op, de toeschouwers van de vulkaan verliezen hun moed. ’s Avonds wordt het licht op straat vooral gegenereerd door de vulkaan, zijn er nauwelijks auto’s en amper mensen in de bars. Het algemene gevoel is er een van spijt. “We laten allemaal ons hoofd hangen”, zei een hotelmedewerker in Los Llanos. “Mensen willen niet eens naar winkelcentra om iets te kopen, waarvoor?”

Dit vind je misschien ook leuk