Vijf plekken in Spanje bij 100 meest duurzame bestemmingen ter wereld

door admin
Vijf plekken in Spanje bij 100 meest duurzame bestemmingen ter wereld

Deze lijst heeft als doel om de meest milieu- en sociaalvriendelijke toeristische bestemmingen over de hele wereld te erkennen. De Spaanse locaties die in 2021 zijn benoemd, zijn:

El Berguedà, Terres de l’Ebre en Torroella de Montgrí-L’Estartit (Catalonië)

El Berguedà ligt in het noorden van de provincie Barcelona en staat voor de derde keer op deze lijst. De gemeente werkt samen met lokale bedrijven om het water- en energieverbruik te minimaliseren en de lokale economie te bevorderen. Alleen het aangezicht van El Berguedà is al adembenemend.

Terres de l’Ebre werd in 2013 door Unesco al erkend als biosfeerreservaat vanwege het rijke landschap en de mediterrane ecosystemen met als doel het behoud van de biodiversiteit.

Torroella de Montgrí-L’Estartit bestaat uit de dorpen Torroella de Montgrí en L’Estartit  welke liggen in de provincie van Girona. De gemeente voert al enkele jaren een beleid om toerisme op een passende manier te combineren met milieubehoud. Vooral L’Estartit is al jaren een geliefde vakantieplek vanwege de zeil- en duikmogelijkheden.

Het biosfeerreservaat van Menorca (Balearen)

Het is 25 jaar geleden dat het eiland werd uitgeroepen tot Unesco biosfeerreservaat. Bijna de helft van het Spaanse eiland is bebost en diverse plekken – zoals kusten, lagunes en duinsystemen – worden beschermd. Volgens Green Destinations is het eiland een voorbeeldbestemming op het gebied van duurzaam toerisme.

Noja (Cantabrië)

Een gemeente in de regio Cantabrië met een oppervlakte van 9 km². Noja telt rond de 2.000 inwoners. Het is niet de eerste keer dat deze bestemming in de top-100 van Green Destinations staat. Driekwart van de oppervlakte van Noja wordt inmiddels beschermd.

Hoe wordt top-100 bepaald door Green Destinations?

Lokale besturen kunnen hun bestemming aanmelden bij Green Destinations waarna een jury de plek op diverse punten beoordeelt. Deze top-100 werd voor de zevende keer samengesteld waarbij dit jaar extra werd gelet op innovatieve en effectieve initiatieven die zorgen voor een boost voor het toerisme met maximaal respect voor de inwoners en het milieu.

De vijf genoemde bestemmingen mogen het komende jaar het logo als Green Destination voeren en promoten op hun website en sociale mediakanalen. Ook worden de bestemmingen opgenomen in de Good Travel Guide van Green Destinations.

Dit vind je misschien ook leuk