In dertien jaar tijd niet zoveel werkenden in Spanje

door admin
In dertien jaar tijd niet zoveel werkenden in Spanje

Donderdagochtend maakte het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) de cijfers bekend van de Encuesta de Población Activa (EPA) (enquête actieve beroepsbevolking). Het aantal werklozen in Spanje daalde in het derde kwartaal met 3,6 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Concreet komt dat neer op 127.100 minder werklozen.

In dertien jaar tijd niet zoveel werkenden in Spanje

Een van de voornaamste mijlpalen is dat Spanje sinds het vierde kwartaal van 2008 niet zoveel werkenden – mensen in dienstverband als zelfstandigen – registreerde. Na dertien jaar overschrijdt Spanje in het derde kwartaal van 2021 de grens van 20 miljoen mensen in de actieve beroepsbevolking.

Werkloosheidscijfer nadert pre-pandemisch niveau

Momenteel zijn nog 3.416.700 mensen op zoek naar werk in Spanje wat neerkomt op 14,6 procent van de totale beroepsbevolking. Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen dat de economie zich heeft hersteld, komt dit percentage steeds dichterbij het werkloosheidspercentage van 13,8 procent dat in het vierde kwartaal van 2019 – vlak voor de pandemie – werd geregistreerd.

Minder mensen afhankelijk van ERTE-regeling in Spanje

Het herstel van de arbeidsmarkt sinds de pandemie is ook te merken aan het aantal mensen dat een ERTE-regeling ontvangt. In het derde kwartaal is dit cijfer met 108.600 gedaald. Eind september waren nog 239.230 mensen afhankelijk van zo’n arbeidsregeling.

Steeds meer mensen keren ook terug naar kantoor om te werken. In het derde kwartaal werkte slechts 8 procent van de mensen meer dan de helft van de tijd thuis; een daling van 1,4 procent in vergelijking met het tweede kwartaal.

Groot probleem van tijdelijke contracten in Spanje houdt aan

Hoewel het derde kwartaal van 2021 zeer optimistische cijfers laat zien, blijft het nog altijd zorgelijk dat tijdelijke contracten het belangrijkste middel zijn voor het scheppen van meer banen. Van de ruim 800.000 mensen die dit jaar een baan hebben gevonden, had 63 procent een tijdelijk contract.

Dit vind je misschien ook leuk