Storm Blas geen mediterrane orkaan maar teistert wel Balearen en oostkust

door admin
Storm Blas geen mediterrane orkaan maar teistert wel Balearen en oostkust

Naar Menorca kunnen tot dinsdag geen boten varen vanwege die hoge golven, zo heeft de havenautoriteit bekendgemaakt. De voorspelling, volgens het Staats Meteorologisch Agentschap (AEMET), is dat Blas door twee hogedrukgebieden aan beide kanten geblokkeerd zal blijven boven de eilanden en voor de Spaanse oostkust. Daarom geldt zeker tot het einde van dinsdag code oranje voor de eilanden Mallorca en Menorca.

Op maandag, dinsdag en woensdag houden stormachtige buien aan, vooral lokaal sterk op Marllorca en Menorca. Bovendien zullen de “intensieve” winden en de maritieme storm aanhouden op de Balearen en in Catalonië en zorgt het lagedrukgebied voor bewolking in het oosten van Cantabrië, de Boven-Ebro, in het noorden van Navarra en de Pyreneeën, waar het ook regent, en sneeuwt boven de 1.400 meter.

De temperaturen stijgen maandag, dalen dinsdag en trekken woensdag weer aan, met mogelijk nachtvorst. Vanaf donderdag voorspelt Aemet dat de buien mogelijk op de Balearen zullen blijven, maar in minder hevige mate. De wind zal overwegend zeer krachtig zijn. 

Dinsdag wordt het bewolkt op de Balearen met buien en stormen die van oost naar west trekken, die met name in de tweede helft van de dag plaatselijk sterk kunnen zijn op Menorca en gebieden in het oosten van Mallorca, zonder Ibiza uit te sluiten.

Geïsoleerde regenbuien zijn verder niet uitgesloten in gebieden van Catalonië en de kusten van de Valenciaanse Gemeenschap en Murcia, maar dit is waarschijnlijker aan het einde van de dag.

In de rest van het schiereiland zal een stabiele atmosfeer de boventoon voeren, met af en toe laaghangende bewolking in het Cantabrische gebied, het noordelijke plateau en Galicië. Bij zonsopgang kunnen buien optreden aan de kust van Lugo of de omgeving van Cantabrië.

Op de Canarische Eilanden zijn er in het noorden van de eilanden bewolkte perioden.

Woensdag 

Woensdag wordt een voortzetting of intensivering van de instabiliteit in de Middellandse Zee verwacht, met wolkenluchten en wijdverbreide en aanhoudende buien op de Balearen, die ook lokaal sterk kunnen zijn en af ​​en toe gepaard gaan met stormen.

Lokaal aanhoudende buien worden ook verwacht in het noordoosten van Catalonië en in kustgebieden ten noorden van Alicante en ten zuiden van Valencia. Met minder waarschijnlijkheid en intensiteit kunnen ze ook voorkomen in gebieden in het binnenland van het Middellandse Zeegebied en in de omgeving van Murcia.

Opnieuw zullen in de rest van het schiereiland licht bewolkte luchten en een stabiele atmosfeer overheersen, met enkele bewolkte perioden in het noordwesten van het schiereiland, en de mogelijkheid van ochtendnevel of mistbanken in het binnenland van Galicië, ten noorden van het noordplateau en de bovenste Ebro.

Donderdag

Op donderdag zal een situatie vergelijkbaar met die van de vorige dagen waarschijnlijk aanhouden, met instabiliteit in het Middellandse Zeegebied en een overwegend stabiele atmosfeer en licht bewolkte luchten in de rest van het schiereiland. Af en toe buien en stormen die plaatselijk sterk en/of aanhoudend kunnen zijn, zijn waarschijnlijk op de Balearen, voornamelijk Ibiza en Mallorca, rond de Golf van Valencia en ten noordoosten van Catalonië.

Met minder waarschijnlijkheid en intensiteit kunnen ze ook voorkomen in gebieden in het binnenland van het oostelijke Middellandse Zeegebied. Af en toe mist en laaghangende bewolking in het oostelijke Cantabrische gebied, het binnenland van Galicië en in het gebied van de Straat van Gibraltar.

Op de Canarische Eilanden zijn intervallen van bewolking en een lage kans op regen in het noorden van de eilanden groter.

Vrijdag en weekend

Voor vrijdag en het weekend, ten slotte, zal de instabiliteit in het Middellandse Zeegebied waarschijnlijk aanhouden, met wolkenluchten en waarschijnlijke buien op de Balearen, die eveneens niet uitgesloten kunnen worden langs de Middellandse Zeekust van het schiereiland, voornamelijk in het noordoosten van Catalonië, ten noorden van Alicante en ten zuiden van Valencia.

Blijf voorzichtig ondanks spectaculaire plaatjes

Protección Civil, de burgerbeschermingsdienst heeft mensen afgeraden om de torenhoge en zeker spectaculaire golven van dichterbij te gaan bekijken. ‘Breng uw leven niet in gevaar’, zo meldt de dienst op maandag in een verklaring. ‘De buitengewone omstandigheden van de zee kunnen ertoe leiden dat je door het water wordt meegesleurd’, luidt de waarschuwing.

Dit vind je misschien ook leuk