Waar gaat het de komende dagen sneeuwen in Spanje?

door admin
Waar gaat het de komende dagen sneeuwen in Spanje?

De cabañuelas-methode is een weersvoorspellingssysteem voor de lange termijn, dat bestaat uit het ‘raden’ hoe het volgende jaar eruit zal zien op basis van wat de natuur in een bepaalde periode zegt. Winden, wolken, getijden en zelfs het gedrag van dieren worden bestudeerd.

Deze waarneming moet worden gedaan van 1 tot 24 augustus van elk jaar, en deze is op zijn beurt verdeeld in twee fasen: van 1 tot 13 augustus in de verschijnselen die zich in de eerste veertien dagen van de maanden zullen voordoen, en van 13 tot 24 augustus wat zal gebeuren in de tweede veertien dagen. In de cabañuelas wordt elke dag van augustus toegewezen aan een maand van het volgende jaar: 1 augustus is januari, 2 augustus februari enzovoort tot 12 augustus staat voor december. Vanaf de 13e augustus wordt de telling omgekeerd: de 13e is december, de 14e november enzovoort tot de 24e, dat is weer januari.

Aanzienlijke sneeuwval

Na de regenval die de Puente de Todos los Santos markeerde, wijst Jorge Rey er nu in zijn voorspelling voor Antena 3 op dat het laatste deel van november, rond Black Friday, zal worden gekenmerkt door aanzienlijke sneeuwval. De man uit Burgos voorspelde dat “de Cabañuelas ons vertelden dat eind november 2021 pure winter zou komen.”

Waar in Spanje gaat het sneeuwen?

Op zijn website waarschuwt Jorge Rey voor de komst van een koude massa die een drastische daling van de sneeuwgrens zal veroorzaken en gepaard zal gaan met een storm met overvloedige regen in Asturië, Cantabrië, Catalonië en sommige delen van Castilla y León. Volgens de jongen gaat het vanaf dinsdag sneeuwen in Burgos, Ávila en Segovia, maar ook in de Pyreneeën, de Cantabrische Bergen en zelfs in het Centraal Systeem en op de grote hoogten van Granada.

Inderdaad, meteorologen hebben de voorspellingen van Jorge Rey bevestigd toen ze de eerste winter-DANA van het seizoen voorspelden die het schiereiland de komende week zal treffen, als gevolg van de intensivering van de rimpelingen van de poolstraal van het noordelijk halfrond, die intense kou, overvloedige regens en sneeuwval zal achterlaten. 

Wat is een DANA?

Een DANA is een geïsoleerde depressie op hoge niveaus. Volgens de woordvoerder van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet), Rubén del Campo, is het het resultaat van de botsing van een koude luchtmassa in de hoogte met hete lucht van het oppervlak, die aanleiding geeft tot buien en stormen.

Lees ook: Spanje krijgt strenge winter en regenachtige lente volgens 14-jarige meteoroloog

Dit fenomeen, in de volksmond bekend als ‘gota fría’ (koude druppel), veroorzaakt hevige buien en stormen. Op deze manier genereert het binnendringen van een koude luchtmassa in de kern van de atmosfeer die in contact komt met warmere lucht nabij de grond instabiliteit, wat de vorming van wolken bevordert die sterke stormen veroorzaken.

De satellietfoto op deze pagina toont Spanje bedekt met sneeuw na de storm Filomena. 

Dit vind je misschien ook leuk