Spaanse F1-coureur Alonso pakt na zeven jaar podiumplek in Qatar

door admin
Spaanse F1-coureur Alonso pakt na zeven jaar podiumplek in Qatar

Voordat de coureurs konden starten, was er al veel gebeurd; Max Verstappen en Valteri Bottas kregen beiden een gridstraf omdat zij een gele vlag hadden genegeerd tijdens de kwalificatie. Alonso kwalificeerde zich in eerste instantie als vijfde, maar dankzij de straffen voor Verstappen en Bottas mocht hij vanaf P3 wegrijden.

Alonso rijdt zeldzame race door één bandenwissel

Alonso hield een hoog tempo aan en wist zijn pitstop zo uit te stellen dat hij maar één bandenwissel nodig had om de race uit te kunnen rijden. Aangezien Hamilton en Verstappen respectievelijk kozen voor twee en drie stops, had Alonso zelfs de hoop om hen in te kunnen halen. Helaas voor de Spanjaard bleken zij veel te snel en was dit geen realistisch scenario.

Volgens Alpine F1-directeur Marcin Budkowski hing zijn derde plek zondag wel aan een zijden draadje. Meerdere coureurs kampten met lekke banden doordat ze toch iets te lang door bleven rijden op dezelfde banden. Volgens Budkowski was het ‘een kwestie van een paar bochten’ of de linker voorband van Alonso het zou volhouden.

F1-carrière van Fernando Alonso uit Asturië

Hoe dan ook is Alonso zielsgelukkig dat hij erin slaagde om na lange tijd weer op het podium te eindigen. Fernando Alonso komt uit Oviedo (Asturië), is inmiddels 40 jaar, racet al sinds 2001 en werd in 2005 en 2006 wereldkampioen voor team Renault. Met zijn derde plaats stond hij zondag sinds zeven jaar en 105 races weer op het podium achter Lewis Hamilton en Max Verstappen. In totaal heeft Alonso 98 keer op het podium gestaan in zijn carrière als F1-coureur.

Spaanse Alonso zielsgelukkig en trots

Alonso vertelt na de race aan Sky News: “Met alle respect voor de andere coureurs; dat ik hier met Max en Lewis sta, betekent dat we een min of meer normale race hebben gereden. Daarmee bedoel ik te zeggen dat er geen gekke dingen zijn gebeurd waardoor ik nu op het podium sta. Deze plek heb ik echt zelf verdiend.”

Hoewel de overwinning van Alonso van afgelopen zondag zeer knap te noemen is, is er in het eindklassement eigenlijk geen kans meer voor de Spanjaard om een podiumplek te bemachtigen. Na zijn derde plek van zondag noteert hij met 77 punten een tiende plek in het klassement.

Nederlander als wereldkampioen?

Het F1-seizoen telt nog twee races waarvan de voorlaatste gepland staat op 5 december in Saoedi-Arabië. Wie er uiteindelijk met de wereldtitel vandoor gaat – een strijd die waarschijnlijk tussen Verstappen en Hamilton zal worden uitgevochten – wordt bekend na de laatste race in Abu Dhabi op 12 december. Momenteel staat de Nederlander met 8 punten voor op voormalig wereldkampioen Lewis Hamilton.

Dit vind je misschien ook leuk