Wie buiten Spanje op vakantie gaat heeft Europese gezondheidskaart nodig

door admin
Wie buiten Spanje op vakantie gaat heeft Europese gezondheidskaart nodig

Naar verwachting gaan veel Spanjaarden tijdens het lange weekend van december en de feestdagen aan het einde van die maand op vakantie naar het buitenland. Om in andere landen van de Europese Unie medisch geholpen te worden, heb je een Europese gezondheidskaart nodig. Het volstaat dan niet meer om je gezondheidspas van de Seguridad Social van de betreffende Spaanse regio te overleggen. 

Hoe vraag je de Europese gezondheidskaart aan?

Geïnteresseerden met een digitaal certificaat of Cl@va kunnen dit document zelf opvragen, of via een vertegenwoordiger (gestor) die beschikt over een digitaal certificaat of Cl@ve. Ga naar het Tu Seguridad Social-portaal. Eenmaal binnen op het platform, selecteer je Kaart aanvragen in het gedeelte Europese gezondheidskaart. Hier vul je het adres in waar de kaart naar toe gestuurd moet worden en vraagt ​​de kaart aan voor de aangesloten zorggerechtigden. 

Beschik je niet over een digitaal certificaat of Cl@ve beschikken, ga dan naar de Sede Electrónica van de Seguridad Social en identificeer je daar via sms. Nadat je toegang hebt verkregen, moet je de gevraagde informatie invullen. Hier kun je niet het adres waar de kaart naartoe gestuurd moet worden invullen, omdat automatisch het adres wordt gebruikt dat bekend is in de database van de Seguridad Social. 

Welke methode ook wordt gekozen, het zal ongeveer vijf dagen duren voor je de kaart ontvangt.

Wat kan ik wel en niet doen met mijn Europese Zorgverzekeringskaart?

Het document garandeert een reeks rechten buiten de Spaanse grenzen. De eigenaar geniet echter niet van alle faciliteiten die hij in Spanje heeft:

  • De kaart is alleen geldig wanneer het verblijf in het land om toeristische redenen, een professionele activiteit of voor studies is.
  • De kaart kan niet worden gebruikt wanneer de reis bedoeld is voor medische behandeling. Voor deze veronderstelling zou het overeenkomstige formulier van het Rijksinstituut voor Sociale Zekerheid (INSS) of het Sociaal Instituut voor de Marine (ISM) nodig zijn.
  • De kaart werkt ook niet als de eigenaar ervan zijn woonplaats verplaatst naar het land van bestemming.
  • In sommige gevallen moet je een vast bedrag of een percentage van de kosten van de gezondheidszorg voor je rekening nemen, onder gelijke voorwaarden als de verzekerden van de staat waar je naartoe reist. Deze bedragen worden niet gerestitueerd.

De Europese gezondheidskaart (TSE) is het persoonlijke en niet-overdraagbare document dat het recht bevestigt op de medische behandelingen die nodig zijn tijdens een tijdelijk verblijf op het grondgebied van de Europese Economische Ruimte, Verenigd Koninkrijk of Zwitserland, rekening houdend met de aard van de uitkeringen en de duur van het geplande verblijf, in overeenstemming met de wetgeving van het land van verblijf, ongeacht of het doel van het verblijf toerisme, een beroepsactiviteit of studie is.

Dit vind je misschien ook leuk