Plaza de España in Madrid na make-over weer open voor publiek

door admin
Plaza de España in Madrid na make-over weer open voor publiek

In 2017 mochten de inwoners van de stad een stem uitbrengen op een van de internationale ontwerpen voor het nieuwe Plaza de España. Met ruim 52 procent van de stemmen kwam het project ‘Welcome Mother Nature, Good Bye Mr. Ford’ als winnaar uit de bus. Daarmee zou het plein getransformeerd worden tot een groene oase van rust. 

Epicentrum van belangrijke parken en monumenten

Afgelopen maandag was het zover en werd het Plaza de España heropend voor het publiek. De renovatie is zeker niet alleen een esthetische geweest. Vanaf nu is het centrale plein verbonden met liefst acht belangrijke historische en toeristische locaties van de stad. Dat zijn de Egyptische tempel van Debod, stadsparken Casa de Campo en Madrid Río, de Moorse tuin Campo del Moro, het Plaza de Oriente, het Koninklijke Paleis, de tuinen van Sabatini en de Gran Vía. Het hele project heeft zo’n 70 miljoen euro gekost en heeft volgens de gemeente Madrid ongeveer 2,5 duizend banen opgeleverd.

Archeologische vondsten

De werkzaamheden liepen vertraging op toen de tunnel in de Calle Bailén verbonden zou worden met het Plaza de España. Bij de graafwerkzaamheden werden muren aangetroffen van koninklijke stallen uit de 16e eeuw. Ook is een bogengalerij aangetroffen en overblijfselen van de kelders uit het 18e-eeuwse Palacio Godoy. Met deze archeologische vondsten moest het oorspronkelijke budget met bijna 9 miljoen euro worden verhoogd. 

Volgens burgemeester José Luis Martínez-Almeida van Madrid kunnen voetgangers nu van het Koninklijk Paleis naar de tempel van Debod lopen en van de Puerta del Sol naar Casa del Campo zonder ook maar een stoplicht tegen te komen. Vóór de make-over van het Plaza de España werden voetgangers op deze routes nog omringd door druk autoverkeer.  

Herinrichting mobiliteit en toegankelijkheid

Architect van het project Fernando Porras-Isla vertelt aan de krant El País dat de voornaamste prioriteit was dit autoverkeer rond het plein te reduceren. Hij noemt zijn ontwerp dan ook ‘een ingrijpende herinrichting van de mobiliteit en toegankelijkheid’. Drempels en andere obstakels zijn weggenomen waardoor voetgangers zich nu op één niveau tussen de acht genoemde emblematische plaatsen in de stad kunnen verplaatsen. 

Een ander belangrijk element is de groenvoorziening op het Plaza España, waarnaar de titel van het project ‘Mother Nature’ verwijst. Met meer dan 1000 nieuwe bomen lijkt het plein van bovenaf nu op een groene octopus en is het eens zo drukke verkeersplein veranderd in het epicentrum van de omliggende stadsparken. 

Café Cervantes

Tussen het groen is plaats gemaakt voor een kinderspeelplaats, er is een parkje voor ouderen en er is een route om de tijdens de werkzaamheden aan het licht gekomen archeologische vondsten te bezichtigen. Midden op het plein komt nog een horecagelegenheid met de naam Café Cervantes. In dit 250 vierkante meter grote paviljoen kunnen 60 gasten terecht. Bijzonder zijn de gevels die geheel met groen zullen worden begroeid waardoor het geheel straks niet op een doornsee koffietent maar op een groene heuvel lijkt. 

Dit vind je misschien ook leuk