Kritiek op PP-voorman vanwege bijwonen Franco-mis

door admin
Kritiek op PP-voorman vanwege bijwonen Franco-mis

De rechts conservatieve PP is nu gedwongen haar veroordeling van het Franco-regime te herhalen. Casado woonde de mis bij in een kerk naast de kathedraal van Granada. Casado was in Andalusië voor een partijconferentie en zou zijn familie mee hebben genomen naar de mis daar omdat het dicht bij zijn hotel was. Hij dacht dat hij door zijn volle agenda de mis van zondag niet zou halen. 

De PP schreef maandag in een verklaring dat Casado zich ‘op geen enkel moment’ ervan bewust was dat er voor de dictator zou worden gebeden. Pas de volgende dag zou hij hebben vernomen dat er tijdens de mis voor de dictator was gebeden met alleen en verwijzing naar zijn voornaam Francisco.

El País schrijft dat de verklaring kwam nadat Casado’s politieke opponenten een uitleg hadden geëist over zijn aanwezigheid bij de betreffende mis. ‘Hij wist nooit dat ze voor Franco zouden bidden’, aldus de verklaring waarin nadrukkelijk werd gemeld dat de PP de ‘dictatuur van Franco altijd heeft veroordeeld.  en voegde eraan toe: “De Volkspartij heeft de dictatuur van Franco altijd veroordeeld.’

‘Totaal onverantwoordelijke belediging’

De Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE), leider van de coalitieregering, noemde Casado’s aanwezigheid bij de mis ‘een totaal onverantwoordelijke belediging’ en eiste uitleg van de PP-leider.

Ook Unidas Podemos, de junior coalitiepartners van de PSOE, eisen een verklaring. ‘Afgelopen zaterdag waren er 10 missen voor Franco en er zijn ongeveer 23.000 kerken’, zei Echenique van Unidas Podemos in een tweet. ‘De kans om er willekeurig tegenaan te lopen is 0,05% – maar volgens bronnen van zijn eigen PP is Pablo Casado erin geslaagd.’

Íñigo Errejón, leider van de Más País-partij, zei dat hoewel Casado de mis misschien onbewust heeft bijgewoond, hij de zaak nog steeds moet bespreken. ‘Als dit in een ander land was gebeurd – als Angela Merkel door Duitsland reisde, zich in München bevond en een kerk binnenging waar mensen hulde brachten aan Adolf Hitler – dan weet ik zeker dat ze de volgende dag naar buiten zou zijn gekomen en had gezegd : ‘Ik had het fout. Ik wilde daar niet zijn en het spijt me dat ik de democraten van mijn land heb beledigd.”

Maar niet iedereen was verontwaardigd. De Francisco Franco National Foundation – die bestaat om de erfenis van de dictator te behouden en te promoten – zei dat hoewel Casado door hen niet ‘uitdrukkelijk’ was uitgenodigd voor de mis, ze blij waren dat hij erbij was geweest.

Context van spanningen binnen partij

The Guardian schrijft dat het incident komt op het moment dat de PP bovenaan blijft in de peilingen. Dit ondanks interne spanningen over de ideologische koers van de partij. Een paar dagen eerder heeft de regering amendementen ingediend op wetgevingsontwerpen die officieren van justitie in staat zouden stellen misdaden te onderzoeken die onder het Franco-regime tussen 1939-1975 waren begaan. Met als argument dat misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide en marteling geen verjaringstermijn hebben volgens het internationaal humanitair recht. 

Dit vind je misschien ook leuk