Poolstorm Arwen in Noord-Spanje: code rood en temperaturen onder minus 10 graden

door admin
Poolstorm Arwen in Noord-Spanje: code rood en temperaturen onder minus 10 graden

Veertien autonome gemeenscahppen blijven alert met betrekking tot diverse meteorologische fenomenen. In Cantabrië, Navarra en Baskenland geldt zelfs code rood (maximaal risico) voor extreem risico als gevolg van hevige sneeuwbuien. Het weeralarm verschuift naar oranje (belangrijk risico) voor sneeuwval voor Aragón, Asturië, Castilla y León en La Rioja. Hetzelfde als op zaterdag, alleen op zondag komt daar ook Catalonië bij. 

Het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda heeft op vrijdag gemeld 709 sneeuwruimapparatuur en een opslagcapaciteit van 137.735 ton flux beschikbaar te hebben om de sneeuwval op te vangen die kan vallen in Aragon, Asturië, Cantabrië, Castilla y León en La Rioja dit weekend.

In dit scenario riep het ministerie burgers die mogelijk door de storm worden getroffen op om voorzichtig te zijn en extreme voorzorgsmaatregelen te nemen bij het rijden op de weg.

De sneeuwbuien bemoeilijken sinds zaterdag vooral het verkeer in het noordelijke derde deel van het schiereiland, met name het Cantabrische gebergte en het noorden van Castilla y León. Volgens het directoraat-generaal Verkeer DGT is de snelweg A-15, die Pamplona en San Sebastián met elkaar verbindt, volledig afgesneden ter hoogte van Leitza (Navarra) in de richting van de hoofdstad Gipuzkoa, en de snelweg A-67, die Cantabrië verbindt met de hoogvlakte, wordt over een afstand van 40 kilometer beïnvloed tussen Arenas de Iguña (Cantabrië) en Aguilar de Campóo (Palencia). In dit gedeelte is de doorvoer van vrachtwagens en gelede voertuigen verboden.

In het hele land gold om 12 uur op zaterdag voor in totaal 116 kilometer aan wegen en bergpassen, bijna allemaal secundair, een zwart serviceniveau (dikke sneeuw, verkeer afgesloten) en 426 kilometer in het rood (volledig bedekte weg, verboden voor gelede voertuigen, vrachtwagens en bussen).

Volgens de DGT is er bovendien 303 kilometer in code gele (weg bijna bedekt, verkeer verboden voor vrachtwagens en een limiet van 60 kilometer per uur voor auto’s) en 480 kilometer in code groene (eerste sneeuwvlokken, beperkte snelheid en inhaalverbod voor vrachtwagens).

Dit vind je misschien ook leuk