Reisbranche zeer optimistisch over feestdagen in Spanje

door admin
Reisbranche zeer optimistisch over feestdagen in Spanje

Op maandag schreef de Spaanse site Hosteltur.com dat de vereniging van gespecialiseerde reisagentschappen (ACAVe) zeer te spreken is over de komende periode in de aanloop naar de feestdagen. De 450 aangesloten reisbureaus zien een gemiddelde stijging van 10 procent van het aantal boekingen voor de komende 3 a 4 weken.

Spanjaarden grijpen feestdagen aan voor korte week vakantie

Hoewel het aantal boekingen bij lange na het niveau van 2019 niet haalt, is er in vergelijking met 2020 wel degelijk een stijging van het aantal boekingen te zien. Bijna 60 procent van de ondervraagde reisbureaus ziet zelfs een stijging die boven de genoemde 10 procent uitkomt.

De puente de la Constitución valt dit jaar op maandag 6 december en op woensdag 8 december viert Spanje de Inmaculada Concepción (de onbevlekte ontvangenis van Maria). Ondanks dat de dinsdag ertussenin officieel een werkdag is, grijpen Spanjaarden deze dagen aan om een kleine week weg te gaan.

Anders dan vorig jaar worden de boekingen voor de feestdagen nu een stuk eerder gedaan. 54 procent van de boekingen werd tussen de 1 en 3 maanden van tevoren gemaakt. 30 procent van de tripjes werd een maand van tevoren gepland.

Boekingen stijgen ondanks toenemende besmettingen en omikron in Spanje

Sinds enkele weken is er weer een toename van het aantal besmettingen zichtbaar in Europa en even later stegen ook de cijfers in Spanje weer. Ook zou de opkomst van de omikronvariant opnieuw een bedreiging kunnen vormen voor de toeristische sector. Desalniettemin blijft de stijging van het aantal boekingen aanhouden, wellicht gestimuleerd door extra aanbiedingen tijdens Black Friday.

Spanjaarden hebben zin en vertrouwen in reizen

Voorzitter Martín Sarrate van de vereniging ACAVe hoopt binnen een aanzienlijke periode van herstel van de sector te kunnen spreken. Sarrate: “De afgelopen twee jaar waren de slechtste uit de geschiedenis en veel partners hebben hun deuren moeten sluiten of hun mensen een ERTE-regeling aan moeten bieden. We zien echter dat onze voorspellingen juist waren en dat mensen weer zin en vertrouwen krijgen om te reizen. Deze cijfers zijn een duidelijk bewijs hiervan.”

Dit vertrouwen blijkt ook uit de toenemende vaccinatiecijfers. Veel Spanjaarden kozen vorige week alsnog voor een vaccinatie om toch met de kerst bij familie te kunnen zijn en/of op vakantie te kunnen.

Reisbranche keihard geraakt in Spanje

Volgens de gegevens die de vereniging onlangs heeft verstrekt via hun Travel Market hebben aangesloten reisbureaus tijdens de pandemie 15 procent van hun personeel moeten ontslaan en is 25 procent van de verkooppunten verloren gegaan. De branche verloor 90 procent aan omzet in 2020 en verwacht dit jaar ongeveer de helft aan omzet in te leveren ten opzichte van pre-pandemische jaren. 

Dit vind je misschien ook leuk