Spaanse onderzoekers ontdekken microplastics in lucht op Antarctica

door admin
Spaanse onderzoekers ontdekken microplastics in lucht op Antarctica

Volgens de UCM hebben de onderzoekers ook verschillende antropogene aerosolen waargenomen, zoals zwarte koolstof, biologische aerosolen zoals bacteriën en mineralen, waaronder ammoniumnitraat, syngeniet en stikstof-, fosfor- en kaliummeststoffen.Uit het artikel, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, blijkt dat bepaalde verontreinigende stoffen uit nabijgelegen gebieden, de toename van het aantal cruiseschepen en het intense scheepvaartverkeer bij Kaap Hoorn erin slagen door te dringen in de Antarctische atmosfeer.    

Onderzoek vanuit het ministerie van Wetenschap en Innovatie 

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het project ‘Karakterisering van atmosferische aerosolen in het Zuidpoolgebied’ van het ministerie van Wetenschap en Innovatie, dat sinds 2018 wordt geleid door UNIZAR en UCM, met deelname van het Universitair Defensiecentrum van Zaragoza, de Universiteit van La Rioja en de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC).

De UCM wijst erop dat voor de uitvoering van de studie atmosferische, water-, sneeuw- en bodemmonsters zijn genomen en bestudeerd door toepassing van een analytische methode op basis van Raman-spectroscopie en SEM-EDS. Het onderzoek komt ook tot de conclusie dat milieuvervuiling ‘een feit is in de Antarctische regio’.

De coördinator van de onderzoeksgroep Chemie en Milieu van de Universiteit van Zaragoza, Jesús Anzano, vertelt dat de verontreinigende stoffen zijn opgevangen in de luchtfilters van een collector die zich bevindt op Deception Island, ‘een van de schoonste en zuiverste enclaves op onze planeet’. De onderzoeker waarschuwt dat dit ‘de ernst en de omvang van de milieuvervuiling aantoont’.

Op het eiland Deception, ten noordwesten van het Antarctisch Schiereiland, bevindt zich sinds 1989 de Spaanse Antarctische basis (BAE) Gabriel de Castilla. Hier komen elke poolzomer, van december tot maart, tientallen wetenschappers naartoe om hun onderzoeksprojecten uit te voeren. 

Eerste metingen microplastics in de lucht

‘Hoewel de aanwezigheid van microplastics al eerder in de uitwerpselen van pinguïns was vastgesteld, is dit de eerste keer dat de aanwezigheid van deze verontreinigende stoffen in luchtfilters is waargenomen, wat onder meer te wijten is aan de schaarse recycling van het gebruikte plastic, dat uiteenvalt in microdeeltjes die het water en de lucht verontreinigen en dus ook het voedsel van de Antarctische fauna’, concludeert Anzano. 

Jorge Cáceres, onderzoeker bij de afdeling Analytische Chemie van de UCM, beweert dat dit ‘de eerste’ metingen zijn van aerosolen van microplastic deeltjes in de Antarctische atmosfeer. Tot slot voegde Cáceres eraan toe dat het onderzoek ook de mogelijke oorsprong van deze aerosolen heeft bestudeerd en dat de studie vier verschillende lokale antropogene bronnen voor de koolstofdeeltjes aan het licht heeft gebracht, evenals lange-afstandstransport in de atmosfeer van microplastic- en bacteriële deeltjes.

Dit vind je misschien ook leuk