Tips voor Spaanse wijnen die je deze kerst zou kunnen proberen

door admin
Tips voor Spaanse wijnen die je deze kerst zou kunnen proberen

Hier bij Simply Spanish Wine hebben we de kalkoen geboekt en wat eten en drinken samengesteld om ervoor te zorgen dat alles precies goed is wanneer familie en vrienden op kerstavond voor de deur staan!

Maar als je nog niet aan je feestelijke planning bent begonnen, of bang bent dat je geen tijd zult hebben, maak je niet teveel zorgen. We hebben genoeg ideeën voor wijnen die bij elke gelegenheid goed werken. Spanje is een prachtig land voor wijnliefhebbers en Kerstmis is de perfecte tijd om nieuwe regio’s en druiven te verkennen en iets te vinden dat precies bij je past.

Laten we één ding duidelijk maken voordat we beginnen: het combineren van eten en wijn is bedoeld om leuk te zijn, en de vaste regels van de variëteit ‘geen rode wijn met vis’ raken sneller uit de mode dan je Denominación de Origen kunt uitspreken. Dat gezegd hebbende, het is waar dat, zoals Fred Astaire en Ginger Rogers, sommige dingen gewoon beter samenwerken dan andere. Het is daarom zeker de moeite waard om vooruit te denken over wat je daadwerkelijk gaat eten tijdens de feestdagen.

Kalkoen en ander licht vlees

Laten we beginnen met kalkoen… of ander wit vlees zoals kip. Het belangrijkste om te onthouden is dat het allemaal vrij lichte vleessoorten zijn met een relatief laag vetgehalte. Idealiter zoek je hierbij een wijn met niet te veel tannine. Tannine is de verbinding in druivenschillen, stengels en pitten die wijn helpt om goed te verouderen, maar die ook een bitter, droog gevoel in de mond kan achterlaten dat lichtere vleessoorten kan overheersen.

Zoek dus naar een medium-bodied rood, of een die een beetje in het vat is gerijpt, zodat de tannines zachter zijn geworden. Als alternatief kunt u een iets vollere, meer gastronomische witte wijn proberen, zoals bijvoorbeeld onze Solarce Blanco; een mix van Chardonnay-, Viura- en Malvasia-druiven met een goede zuurgraad om de talloze smaken op je kerstbord het hoofd te bieden, plus een vleugje vatrijping om het die allerbelangrijkste extra body te geven.

Rundvlees

Voor rundvleesfans die er zijn, is Grenache (of Garnacha zoals het in het Spaans bekend staat) een geweldige optie. De zogenaamde GSM-melanges – Garnacha, Syrah en Mourvèdre (Monastrell in Spanje) – traditioneel uit de zuidelijke Rhône in Frankrijk, zijn meestal helder en sappig en kunnen goed worden gecombineerd met dunnere plakjes vlees. Hierbij is de iTant Garnatxa Negra van DO Montsant in het zuiden van Catalonië is een goede keuze. Voor iets met een beetje meer gewicht om te combineren met iets dikkere stukken vlees is de Que Sí! blend van DOQa Priorat een heerlijk verwennerij rood alsof deze wijn speciaal voor Kerstmis is gemaakt.

Varkensvlees

Varkensvlees is natuurlijk een grote favoriet in Spanje en wordt in verschillende gedaanten geserveerd, van koude vleeswaren en de onweerstaanbare jamón serrano tot de volledige rijkdom van speenvarken of cochinillo zoals het in het Spaans wordt genoemd. Als bleker vlees kan varkensvlees op het menu lastig zijn om een goede wijn bij te vinden, maar heel ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Koude vleeswaren passen goed bij lichtere rode stijlen met een goede zuurgraad, zoals de Mencía en Sousón-melange Massimo van de Ribeira Sacra DO in Galicië.

Gebraden varkensvlees is heerlijk in deze tijd van het jaar, en hier bij Simply Spanish Wine zijn we een beetje off-piste gegaan en combineren het met witte Rioja gemaakt van de Viura- of Macabeo-druif, maar het zou even goed werken met Viña Clavidor, onze oude wijnstok Verdejo en Viura blend van DO Rueda of op Mencía gebaseerde rode wijnen uit Noordwest-Spanje die niet op het vat zijn gerijpt.

Zeevruchten

Tot slot komen we aan bij de zeevruchten en schaaldieren, immers een belangrijk element van de Spaanse kerstdis. Als je een feest van zeevruchten plant met veel verse garnalen, krab, kreeft of mosselen en dergelijke, kun je niet fout gaan met een mooie verse, jonge Albariño, of zelfs een heerlijke Fino uit het zuidelijk gelegen Jerez met een verleidelijke zoute smaak die heel goed samen gaat met schaaldieren.

Als je je mouwen opstroopt en de oven aanzet, biedt onze Marola & Mass Albariño een iets vollere stijl omdat deze meer iets meer tijd heeft doorgebracht op de droesem. Dit maakt de wijn ideaal om te combineren met rijkere visgerechten of garnalen met knoflook bijvoorbeeld.

Cava

Last but not least, vergeet de Cava niet, de favoriete mousserende wijn van Spanje. Net als champagne wordt Cava gemaakt met behulp van de zogenaamde traditionele metodo, wat betekent dat de wijn een tweede gisting in de fles ondergaat. Hierdoor neemt hij complexere aroma’s aan, waarvan je op elk moment van de dag kunt genieten.

We zijn dol op de cava’s van de Grimau-wijnmakerij in de regio Penedés in Catalonië en we komen in de aanloop naar Kerstmis met een speciale online aanbieding van cava’s, dus houd dat in de gaten.

Dat waren een paar tips voor de komende weken die hopelijk de kerst voor iedereen een beetje leuker zullen maken. Fijne feestdagen gewenst voor iedereen!

Om meer te weten te komen over de aangeboden bronnen en om enkele van de fantastische wijnen van Simply Spanish Wine te proeven, kunt u de website www.simplyspanishwine.com of de Facebook-pagina volgen. Volg ook het Youtube-kanaal van Simply Spanish Wine volgen voor meer kennis.

Dit vind je misschien ook leuk