Verontwaardiging over ontmanteling ‘iillegaal’ stadsbos in Madrid

door admin
Verontwaardiging over ontmanteling 'iillegaal' stadsbos in Madrid

Vier hectare stadspark in het centrum van de wijk waar de bewoners sinds 2010 verantwoordelijk waren voor de herbebossing nadat het openbaar bestuur deze taak liet liggen. Op donderdag 25 november kwamen verschillende busjes en vrachtwagens uit Madrid en tien vertegenwoordigers van het tuinteam van de gemeente samen op de locatie aan vergezeld door zes agenten van de gemeentepolitie met als doel dit initiatief te ontmantelen.

Doden eren

Het bos met jonge eiken, iepen en kastanjes zou illegaal zijn. Dit terwijl het hulde bracht aan de doden. Inwoners plantten een boom ter herinnering aan overleden geliefden omdat ze geloven dat de beste manier om doden te eren is om nieuw leven te zaaien. Gepensioneerde buurtbewoners hadden een nieuw tijdverdrijf en onderhielden het bos.

De buurtvereniging en de lokale afdeling van Ecologistas en Acción hebben de actie van de gemeente aan de kaak gesteld. Ze wijzen er bovendien op dat de onderhoudswerkzaamheden door de gemeente Madrid in dit gebied “rampzalig zijn geweest”.

Volgens Ecologistas en Acción waren er het moment van ontmanteling verschillende vrijwilligers in het bos om de gebruikelijke onderhoudstaken uit te voeren, vergezeld van mensen van de stichting Manantial van de regio Madrid, die elke donderdagochtend meehelpen. 

Het gemeentelijk team verwijderde “alle beschermingen van de bomen en struiken en confisqueerde eveneens alle apparatuur die werd gebruikt voor irrigatie”. Hierdoor zijn de bomen en jonge planten blootgesteld aan konijnenpopulaties die zichtbare schade hebben toegebracht. Bovendien kunnen de bomen en planten niet meer worden bewaterd. Dit zal ze in de zomer tot hun dood veroordelen.

Etiketten met de namen van de kinderen die de bomen hebben geplant en de vogelhuisjes geïnstalleerd zijn ook van de bomen in het Barajas-bos verwijderd. De moeder van de in 2019 plotseling tijdens het voetballen overleden 13-jarige Isaac trof de resten van de gedenkboom van haar zoon aan in een vuilcontainer.

Geen gevoel 

Ecologistas en Acccion en de bewonersvereniging van Barajas geven de gemeente Madrid de schuld van “een nulgevoeligheid bij het zonder gegronde reden aanvallen van een langlevend en succesvol project dat zo geliefd is in de buurt.”

Op 27 november toonden de bewoners en Ecologistas en Accion onder de slogan ‘Het stedelijk bos van Barajas blijft’ hun afwijzing van de acties van de gemeente Madrid tijdens een manifestatie waar 250 aan deelnamen. Op een spandoek stond te lezen ‘Almeida houthakker’ met een verwijzing naar de huidige burgemeester van de Spaanse hoofdstad. 

Madrid

De gemeenteraad stelt echter dat gaat om “een openbare ruimte waarin zich ongeoorloofde elementen bevinden”, zo hebben bronnen bij de gemeente tegen EFE gezegd. 

Dit vind je misschien ook leuk