Zo weet je of het de komende dagen gaat sneeuwen bij jou in de buurt

door admin
Zo weet je of het de komende dagen gaat sneeuwen bij jou in de buurt

Veel Spanjaarden vrezen voor de komst van een vergelijkbare storm als Filomena, die Spanje begin vorig jaar teisterde. Zo ongunstig lijkt de situatie voor een groot deel van Spanje niet te worden, en ook lijkt van een koudegolf zoals die van vorig jaar geen sprake te zijn, volgens de Spaanse weerdienst eltiempo.es. Een jaar geleden kreeg vooral de stad Madrid te maken met heftige sneeuwval zoals die zich in meer dan een eeuw niet had voorgedaan. Toen viel er  zo’n 1,25 miljoen ton sneeuw en sprak de burgemeester van een catastrofe. 

Wat is er nodig voor heftige sneeuwval?

Volgens de website van eltiempo.nl zijn er een aantal factoren die samen moeten vallen om tot sneeuw te leiden. Allereerst ‘moet er eerst een toevloed zijn van koude lucht uit hogere breedtegraden, die zorgen voor een daling van de temperatuur’. 

De lucht moet vochtig zijn

De lucht moet vochtig moet zijn, zo stellen zij, ‘zodat de koude luchtmassa vanuit zee komt en nog specifieker over de Atlantische Oceaan moet zijn getrokken’. Als de koude luchtstromen uit de binnenlanden van Europa komt, ‘is het juist onwaarschijnlijk dat deze zal leiden tot sneeuwval, omdat het droge lucht is’, voegen zij eraan toe.

De lucht moet op alle hoogten even koud zijn

Een ander belangrijk punt is dat de lucht op alle hoogten koud moet zijn, dat wil zeggen ‘dat zowel de luchttemperatuur aan de grond als die daarboven lager dan nul graden moet zijn’. Want, ‘als de temperatuur hoger is dan nul graden terwijl de sneeuwvlokken vallen, is het logische gevolg dat de sneeuw smelt’.

Waarom is iedere sneeuwvlokken anders?

Over het feit dat iedere sneeuwvlok uniek is, is de weerdienst heel stellig. De verklaring hiervoor is wetenschappelijk: ‘Er zijn oneindig veel mogelijkheden, want afhankelijk van de temperatuur en de druk op een bepaald moment, krijgt het kristal verschillende stervormen’.

Lees meer over de winterse taferelen in Spanje en toeristen met verkeersproblemen.

Dit vind je misschien ook leuk