Spaanse minister laakt bio-industrie: ‘slecht vlees van mishandelde dieren’

door admin
Spaanse minister laakt bio-industrie: 'slecht vlees van mishandelde dieren'

De minister zei in het interview dat megastallen ‘de bodem en het water vervuilen en vervolgens het slechte vlees van mishandelde dieren exporteren’. De bewering dat de bio-industrie volgens een minister schadelijk is voor het milieu en leidt tot de export van vlees van slechte kwaliteit, hebben tot furieuze reacties geleid.

‘Megastallen niet duurzaam’

In een op tweede kerstdag gepubliceerd interview verdedigde de minister van consumentenzaken, traditionele begrazing “als een ecologisch duurzame manier van veeteelt”. “Dat is duurzaam; wat helemaal niet duurzaam is, zijn deze zogenaamde megastallen”, zei hij. “Ze betrekken een dorp in een ontvolkt stukje Spanje en brengen er 4.000, of 5.000 of 10.000 stuks vee binnen. Ze vervuilen de grond, ze vervuilen het water en dan exporteren ze het slechte vlees van deze mishandelde dieren.”

Garzón is de coördinator van de partij Izquierda Unida, een kleinere, linkse partij in de coalitieregering onder leiding van de centrumlinkse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) van de premier, Pedro Sánchez.

Verontwaardiging vleesindustrie

De opmerkingen van Garzón hebben tot verontwaardiging geleid bij de vleesindustrie, politici van de oppositie en hooggeplaatste leden van de PSOE, waardoor de regering zich genoodzaakt zag er afstand van te nemen.

‘Vee-industrie absolute prioriteit’

Isabel Rodríguez, de woordvoerder van de regering, zei dat Garzón op persoonlijke titel sprak. Ze voegde eraan toe dat de vee-industrie “een absolute prioriteit” was voor de regering en prees de “extreem hoge kwaliteit” van haar producten.

Garzón verwierp echter de bewering dat hij namens zichzelf sprak. “Wat ik zei, zei ik als minister van consumentenzaken. Er is geen andere manier om het te zien”, zei hij in een radio-interview met Cadena Ser.

“Ik zeg niets nieuws”, zei hij tegen het station. “Ik geef alleen maar door wat wetenschappers zeggen. Iedereen weet dat de vleesindustrie vervuiling veroorzaakt … en broeikasgassen uitstoot. Europa heeft een zaak aangespannen tegen Spanje wegens de buitensporige nitraatvervuiling.”

Garzón wees er ook op dat hoewel het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding mensen aanraadt om tussen de 200 en 500 gram vlees per week te eten, de gemiddelde Spanjaard meer dan 1 kg consumeert.

‘Onverantwoordelijk gedrag’ van de minister

Pedro Barato, de voorzitter van de landbouwvereniging Asaja, beschuldigde Garzón van onverantwoordelijk gedrag en riep op tot zijn ontslag. “De Spaanse vee-industrie is afhankelijk van de export om te overleven”, zei hij. “Dit soort berichten kun je niet in de internationale pers verspreiden.”

Álvaro Mateos Amann, de voorzitter van de Baskische veterinaire vereniging in Vizcaya, eiste ook het ontslag van Garzón en zei dat de opmerkingen van wat hij de “pseudo-minister” noemde typisch voorbeeld waren van “de slechte kwaliteit van onze politieke vertegenwoordigers en hun gebrek aan respect voor de veehouderij”.

‘Onherstelbare schade aan vleesindustrie

De centrumrechtse Ciudadanos Unidos zei in een verklaring dat Garzón “in één alinea” “onherstelbare” schade had toegebracht aan de Spaanse vee-industrie, terwijl Pablo Casado, de leider van de conservatieve Volkspartij (Partido Popular), zei dat het “onaanvaardbaar was dat de regering aan de internationale pers vertelt dat Spanje vlees van slechte kwaliteit exporteert van mishandelde dieren”.

Milieuramp Mar Menor

In een in oktober gepubliceerd rapport staat dat de intensieve varkenshouderij waarschijnlijk een belangrijke rol heeft gespeeld bij een van de grootste milieurampen in Spanje die leidde tot de dood van duizenden vissen in de Mar Menor, een zoutwaterlagune in het zuidoosten van Spanje.

Wetenschappers zien tientallen jaren van lozing van met nitraat vervuild afvalwater door boerderijen als oorzaak van enorme algengroei en daardoor massale vissterfte.

Volgens overheidscijfers waren er in 2021 32 miljoen varkens in Spanje, naast zeven miljoen koeien en 15 miljoen schapen en geiten.

Vleesconsumptie verminderen

Garzón werd eerder in juli aangevallen omdat hij er bij Spanjaarden op aandrong hun vleesconsumptie te verminderen. “Dit betekent niet dat we niet af en toe een familiebarbecue kunnen houden, alleen dat we het met een beetje meer terughoudendheid doen”, zei hij. “Te veel vlees eten is slecht voor onze gezondheid en voor de planeet.”

Dit vind je misschien ook leuk