Spanje wil coronavirus meer gaan behandelen als gewone griep

door admin
Spanje wil coronavirus meer gaan behandelen als gewone griep

Het nieuwe volgsysteem wordt deze week besproken door het ministerie van Volksgezondheid en de autonome gemeenschappen. Het systeem zal het coronavirus net zoals de gewone griep monitoren. Dat betekent dat uitgebreide rapportage per geval plaats maakt voor een netwerk van peilstations en ziekenhuizen.

De regering wil het nieuwe model implementeren zodra de zesde golf voorbij is. Vijf regio’s zijn al gestart met een pilottest. Het doel is om de besmetting met het coronavirus te gaan behandelen als een zoveelste ziekte, aldus de krant El País.

De protocollen en de beperkingen worden al minder streng, omdat meer mensen met het virus in aanraking zijn gekomen. Bovendien beschermen vaccins nu de meerderheid van de bevolking tegen een ernstig ziekteverloop na besmeting. Daarom is het volgens experts niet meer nodig om elk geval te tellen of bij het minste symptoom te testen. Het coronavirus moet meer als een luchtwegaandoening worden benaderd.

De Spaanse gezondheidsautoriteiten werken al maanden aan deze overgang. Daarom leggen ze nu de laatste hand aan het plan om geleidelijk de universele monitoring van covid op te heffen en over te gaan naar een zogenaamde “sentinel”.

Sentinel-systeem

Het Sentinel-systeem wordt al jaren gebruikt om griepgevallen bij te houden. Hierbij wordt een groep artsen uit de eerstelijnszorg gecombineerd met ziekenhuizen en op een strategische manier ingezet om als getuigen van het virus te fungeren.

Met een statistisch significant verkregen steekproef kunnen ze vervolgens berekenen hoe de ziekte zich verspreidt. Volgens het hoofd van de surveillancegroep voor influenza en andere respiratoire virussen bij het nationale centrum voor epidemiologie (CNE), Amparo Larrauri is het nu, gezien de enorme besmettelijkheid van het virus, een zeer grote uitdaging, zoniet onmogelijk, om het volgens de geldende protocollen te volgen.

Feitelijk zijn protocollen al versoepeld aangezien tests niet langer zijn vereist voor directe contacten van positieven als zij geen symptomen vertonen.  

Behandel coronavirus als een nieuwe ziekte

Het debat na de huidige coronagolf moet gaan over in hoevere covid moet worden behandeld als een nieuwe ziekte. Voorts over hoe we op een natuurlijker manier met het virus kunnen leven. Dit, terwijl we toch alert blijven op nieuwe varianten, volgens de krant El País. 

‘Nieuwe mutaties zullen situatie niet verergeren’

Adolfo García-Sastre, directeur van het Institute for Global Health and Emerging Pathogens in het Mount Sinai Hospital in New York, gelooft niet dat SARS-CoV-2-mutaties de situatie zullen verergeren. In tegendeel. “De omicron lijkt meer geschikt om zich te vermenigvuldigen in het bovenste deel van de luchtwegen, ten nadele van de long, wat aanleiding geeft tot ernstige ziekten. En gezien de grote overdraagbaarheid, is er een groter deel van de mensen met natuurlijke of versterkte immuniteit, in het geval van degenen die zijn ingeënt, ” zegt hij.

Volgens Iván Sanz, hoofd van het National Flu Centre in Valladolid, moet covid met de tijd worden genormaliseerd en gecontroleerd zoals de rest van de luchtwegaandoeningen.

Dit vind je misschien ook leuk