Spaanse onderzoeker probeert coronavirus al in neus te vernietigen

door admin
Spaanse onderzoeker probeert coronavirus al in neus te vernietigen

Een Spaanse arts onderzoekt sinds de Kerst de mogelijkheid om de overdracht van het coronavirus zo klein mogelijk te maken door het virus al in de neus te vernietigen. Alejandro Fernández-Montero voert momenteel klinische proeven uit om de overdracht van Covid-19 zo klein mogelijk te maken. Sinds hij in Malaga afstudeerde, is hij 13 jaar werkzaam als arts, onderzoeker en docent bij het universitaire ziekenhuis van Navara. 

Status van klinische proeven

Alejandro leidt het onderzoek samen met tien andere specialisten in infectieziekten en microbiologie. Momenteel zijn er twintig mensen die zich hebben aangemeld voor de proeven. Het streven is om zo’n honderd mensen te kunnen behandelen met deze techniek. Deze groep wordt dan vergeleken met een groep van dezelfde omvang waaraan een placebo-behandeling wordt gegeven. Alejandro vertelt aan DiarioSur.es dat het doel is om eind februari de resultaten te presenteren.

Hoe werkt de behandeling tegen overdracht van Covid-19?

De behandeling zelf is snel en pijnloos. De hoofdonderzoeker meldt dat het gaat om een plaatselijk antisepticum dat werkt zoals betadine op een wond. Vooraan in de neus wordt het antisepticum ingebracht en middels fototherapie wordt het SARS-CoV-2-gehalte in de neus vernietigd. Zo kan het virus zich niet verder meer verspreiden.  

De patiënten ondergaan deze behandeling drie dagen lang gedurende 4 minuten per dag. De PCR-test wordt drie dagen na het einde van de behandeling herhaald, vervolgens een week en daarna twee weken na het einde van de therapie. Ook nemen de onderzoekers monsters van het neusslijmvlies af om het virusgehalte in de neus voor en na de behandelingen vast te stellen.

Behandeling zelf niet nieuw

De fototherapiebehandeling zelf wordt al meer dan tien jaar in de praktijk toegepast bij mensen die lijden aan een infectie in de bovenste luchtwegen. De toepassing van deze therapie voor het minimaliseren van besmetting met Covid-19 is wel nieuw. Zodoende hebben de onderzoekers goede hoop dat de therapie doeltreffend zal zijn.

Positieve uitkomst van invloed op duur quarantaineplicht

Een positieve uitkomst van de klinische proeven betekent dat het met de therapie mogelijk is om de duur van de quarantaine te verkorten. Dit heeft niet alleen een positief effect op de patiënten zelf, maar ook op de hele samenleving. De continuïteit van de economie wordt bevorderd omdat mensen weer sneller aan het werk kunnen na een besmetting. De therapie zou de zorg namelijk aanzienlijk ontlasten doordat er minder zorgpersoneel besmet raakt en ziekteverlof van besmette zorgmedewerkers korter zal zijn.

Dit vind je misschien ook leuk