Hongerige das doet ‘uitzonderlijke vondst’ in Spaanse grot

door admin
Hongerige das doet ‘uitzonderlijke vondst’ in Spaanse grot

in zijn nijvere zoektocht ontdekte het dier misschien geen eten, maar wel een schat van 209 Romeinse munten. Volgens onderzoekers gaat het om een ‘uitzonderlijke vondst’. Ze gaan er vanwege de vindplaats vlakbij het hol vanuit dat de das de munten heeft ontdekt tijdens zijn speurtocht naar voedsel.

Munten in plaats van bessen of wormen

De munten, daterend uit de derde tot de vijfde eeuw na Christus, werden ontdekt in een grot in de gemeente Grado in de Noord-Spaanse regio Asturië. De spectaculaire vondst werd gedaan maanden nadat storm Filomena grote delen van het land met een dik pak sneeuw bedekte. Onderzoekers geloven dat de das door het dikke pak sneeuw gedwongen werd zijn inspanningen om voedsel te vinden flink op te voeren.

In deze zoektocht kwam hij bij een kleine spleet in de buurt van zijn hol waarin hij hoopte bessen of wormen te vinden. In plaats daarvan lijkt het erop dat het dier op een voorraad oude Romeinse munten stuitte. Ze zijn gesmeed in ver gelegen oorden als Constantinopel en Thessaloniki, aldus archeoloog Alfonso Fanjul Peraza aan de krant El País.

Grootste schat aan Romeinse munten in regio

De meeste munten zijn van koper en brons, de grootste weegt meer dan acht gram en bevat 4% zilver. “Tot op heden is dit de grootste schat aan Romeinse munten ooit gevonden in een grot in Noord-Spanje”, aldus de onderzoekers in een recent gepubliceerd rapport.

Het is niet de eerste keer dat archeologen schatten hebben ontdekt in de dichte bossen van Grado; ongeveer 85 jaar geleden werden in het gebied 14 gouden munten gevonden die dateren uit de periode van het bewind van Constantijn.

Haastige verstopplek

Het feit dat er meerder belangrijke archeologische vondsten in dit gebied zijn gedaan zou het gevolg kunnen zijn van de hevige strijd die zich in dit voormalige grensgebied heeft afgespeeld, aldus Fanjul Pereza. De Romeinen veroverden het Iberisch schiereiland in 218 voor Christus en heersten er tot ze in het begin van de vijfde eeuw door de Visigoten werden verdreven. Onderzoekers speculeren dat de nieuwste schat aan munten waarschijnlijk deel uitmaakte van een grotere verzameling, die haastig werd verborgen in de hoop ze veilig te houden in een periode van politieke en sociale instabiliteit.

Hoop op verdere ontdekkingen in het gebied

Deze vondst markeert de eerste fase van het project. Het is de bedoeling dat de onderzoekers terugkeren naar het gebied voor verdere opgravingen, vertelde Fanjul eerder dit jaar aan verslaggevers. “We willen weten of het hier een eenmalige schuilplaats betreft of dat er een nederzetting bestond.”

Dit vind je misschien ook leuk