Komst viersterrenhotel in natuurpark Cabo de Gata zo goed als zeker

door admin
Komst viersterrenhotel in natuurpark Cabo de Gata zo goed als zeker

Het regioministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling heeft toestemming gegeven om de boerderij die nu op het beoogde stuk grond staat te transformeren tot toeristische bestemming. Het nieuw te bouwen hotel ligt vlak bij het strand van Los Genoveses, krijgt 30 kamers, een restaurant, verschillende zwembaden en er komt een parkeerplaats die ruimte biedt aan 70 auto’s. 

Massatoerisme in kwetsbaar natuurgebied

Natuurpark Cabo de Gata is een van de best geconserveerde natuurgebieden van Andalusië. De bouw van het hotel is dan ook een doorn in het oog voor verschillende milieuorganisaties waaronder Greenpeace. Zij hebben samen al bijna 250 duizend handtekeningen verzameld op het platform Change.org uit protest tegen de komst van het viersterrenhotel dat volgens hen het massatoerisme naar een kwetsbaar beschermd natuurpark haalt. 

Nu het regiobestuur van Andalusië groen licht heeft gegeven, is de procedure vanaf nu in handen van de gemeente Níjar. Die heeft tot 22 januari de tijd om zich positief dan wel negatief uit te laten over het plan. Ook moet de gemeente toestemming geven het project tot ‘openbaar belang’ te verklaren, wat een voorwaarde van het regiobestuur was bij de goedkeuring van plan.

Het lijkt er dus op dat het nu aan de gemeente is om de knoop door te hakken, maar volgens burgemeester Esperanza Pérez ligt dat toch anders. Volgens eigen zeggen heeft ze weinig keus omdat die al door het regiobestuur is gemaakt. De boerderij die verbouwd gaat worden ligt namelijk niet op gemeentelijke grond. Het regiobestuur beschuldigt op haar beurt de burgermeester er weer van dit steeds aan te halen om niet de boosdoener in het verhaal te zijn. 

Natuurpark Doñana

De linkse oppositie van de Andalusische regering heeft verontwaardigd gereageerd op de goedkeuring voor de bouw van het hotel in Cabo de Gata. Het is nu in korte tijd al het zoveelste besluit dat indruist tegen de bescherming van belangrijke natuurgebieden in de regio. Recent nog is een wetsvoorstel ingediend om 1.500 hectare van natuurpark Doñana te legaliseren ten gunste van de natuurverwoestende aardbeienteelt. Ook is een project herstart voor de aanleg van een grootschalige urbanisatie met een golfterrein in Barbate, in de provincie Cádiz. 

Als de laatste goedkeuring voor de bouw van het hotel binnen is, moet het project binnen een termijn van vijf jaar van start gaan. Daarbij zijn wel een aantal eisen gesteld. Zo moet het uiterlijk van het bouwwerk passen in de natuurlijke omgeving en moet er een goede afvalverwerking en infrastructuur komen, mag er geen geluids- of lichtoverlast zijn en moet de co-2-uitstoot tot het minimum beperkt blijven. 

Het project zal een oppervlakte van bijna 27 duizend vierkante meter bestrijken. Op 950 vierkante meter worden zonnepanelen geplaatst voor de elektriciteitsvoorziening en het hotel krijgt een eigen waterzuiveringssysteem voor het recyclen van het drinkwater. 

Dit vind je misschien ook leuk