Vergroot huurtoelage de toegang tot de woningmarkt in Spanje?

door admin
Vergroot huurtoelage de toegang tot de woningmarkt in Spanje?

In Barcelona bijvoorbeeld heeft maar 0,6 procent van alle huurappartementen een maandprijs van 600 euro of minder. In Madrid is dat percentage 1,4 procent, in Valencia 4 en in Sevilla 13,6 procent. Van de maandelijkse tegemoetkoming van 250 euro kan dus maar een heel klein deel van de Spanjaarden onder de 35 jaar gebruikmaken. 

Huurwoningen tot 600 euro nog geen 3 procent van het aanbod

Uit gegevens op de twee belangrijkste vastgoedwebsites Idealista en Fotocasa blijkt dat van de 35 duizend huurwoningen in Barcelona, Madrid, Valencia en Sevilla er maar 897 worden aangeboden voor een maandprijs van onder de 600 euro; dat is maar 2,6 procent van het gehele huuraanbod. 

Als de huurtoeslag wordt toegekend bij een huurgrens van 900 euro, verbeteren de kansen op de woningmarkt wel, maar in Madrid en Barcelona blijft het ook dan lastig. Een woning in Madrid van 66 vierkante meter kostte afgelopen december gemiddeld 964 euro per maand op Idealista en 979 euro op Fotocasa. In Barcelona zijn de gemiddelde huurprijzen zelfs nog hoger. Gekeken naar de vier grootste steden samen, heeft 30 procent van het totale huuraanbod een maandprijs van 900 euro of minder. 

Madrid

Op Idealista en Fotocasa samen zijn in Madrid maar 241 appartementen onder de 600 euro te vinden. Omdat dit aanbod op beide websites kan voorkomen, ligt het daadwerkelijke aantal nog aanzienlijk lager. Bovendien is de gemiddelde huurprijs in geen enkele wijk in de Spaans hoofdstad 600 euro of minder. Als de huurgrens verhoogd wordt naar 900 euro, stijgt het aanbod van 1,4 naar 28 procent. In 75 wijken van Madrid ligt de gemiddelde huurprijs onder de 900 euro. 

Barcelona

In Barcelona, de duurste Spaanse stad om een woning te huren, zijn volgens gegevens van Idealista en Fotocasa maar drie districten waar de gemiddelde huurprijs 900 euro of lager is. In december 2021 kostte een appartement van 69 vierkante meter gemiddeld 1.063 euro per maand op Idealista en 1.161 op Fotocasa. Op beide platforms waren maar 58 advertenties te vinden voor woningen onder de 600 euro per maand. Net als in Madrid, is in geen enkele wijk in Barcelona de gemiddelde huurprijs 600 euro of lager. Het meest in de buurt komt de wijk La Font d’En Fargues met een gemiddelde prijs van 690 euro per maand. 

In tegenstelling tot Madrid, zijn er in Barcelona maar enkele wijken waar voor 900 euro een woning te vinden is; dat is in maar 18 van de 58 wijken het geval. 

Valencia

In Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, kost een appartement van 88 vierkante meter gemiddeld tussen de 818 en 902 euro per maand. Net als in Barcelona en Madrid ligt de gemiddelde huurprijs een stuk boven de 600 euro per maand. Alleen in de wijken La Llum, Sant Antoni, Rascana en La Raiosa ligt de gemiddelde huurprijs in de buurt van dit bedrag. Als de huurgrens voor het krijgen van een toelage verhoogd zou worden naar 900 euro, betekent dit een aanzienlijke verbetering voor de toegankelijkheid tot de woningmarkt in Valencia: 47 procent van het totale aanbod op de huurmarkt valt binnen deze prijscategorie.

Sevilla

In Sevilla was in december vorig jaar de gemiddelde huurprijs voor een woning van 78 vierkante meter 780 euro per maand. De hoofdstad van Andalusië heeft van de vier grootste Spaanse steden met afstand het grootste aanbod van huurwoningen onder de 600 euro: dat zijn er 386 (14 procent van het totaal). Maar ondanks het grotere aanbod, kent ook Sevilla geen enkele wijk waar gemiddeld 600 euro of minder voor een huurwoning moet worden betaald. 

Dit vind je misschien ook leuk